1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yargıtay'dan Başörtüsü Tehdidi...
Yargıtaydan Başörtüsü Tehdidi...

Yargıtay'dan Başörtüsü Tehdidi...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı başörtüsü düzenlemesi ile ilgili zehir-zemberek bir açıklama yaptı... AK Parti'den anında cevap geldi.

20 Ekim 2010 Çarşamba 12:46A+A-

Devrim Yasalarına Aykırıymış!

Laik Kemalist düzenin koruyucusu Yüksek Yargı temsilcileri başörtüsü serbestiyetine karşı açıklama yapmakta gecikmediler.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada inançla bağlantı kurularak yapılan düzenlemelerin devrim yasalarına ve laiklik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, kamu kuruluşlarından sayılan yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin dinsel inançları nedeniyle türban takmak suretiyle öğrenim görmelerinin sağlanması için Anayasa veya yasa değişikliği yapılması gerektiği, bu amaçla kıyafet serbestisi tanınmamasının eğitim ve öğretim özgürlüğüne ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde yer alan haber, yorum ve siyasi kişilerin beyanları ile ilgili olarak bazı hususların açıklanmasında yarar görüldüğü ifade edildi.

İşte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklama:

"Anayasanın 2. maddesine göre,Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı, hukuk devletinin temel ilkelerindendir.

Anayasanın 11. maddesinde Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olarak tanımlanması ve yasaların Anayasaya aykırı olamayacağının vurgulanması, 153. maddesinin son fıkrasında Anayasa Mahkemesinin kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağının öngörülmesi, 138. maddesinin son fıkrasında ise yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunun, bu organlar ile idarenin, mahkeme kararlarını değiştiremeyeceğinin ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğinin açıkça hükme bağlanması hukuk devleti ilkesinin gereği ve sonucudur.

"Dinsel inanç veya dinsel kurallarla doğrudan ilişki ve bağlantı kurularak yapılan düzenlemeler, hem devrim yasalarını, hem de laiklik ilkesini ilgilendirir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur."

AK Parti'den Yargıtay'a Anında Cevap

AK Parti, Yargıtay Başsavcılığı tarafından yapılan ve devrim yasalarını hatırlatan 'başörtüsü' açıklamasına anında cevap verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik, "Bir savcı tek başına neyin doğru olduğuna karar veremez. Kimse Meclis'in iradesini yok sayma hakkına sahip değildir." açıklamasında bulundu.

HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT

4 Yorum