1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Başörtülüye Misafirhane de Yasak!
Başörtülüye Misafirhane de Yasak!

Başörtülüye Misafirhane de Yasak!

Marmara Üniversitesi misafirhanesinde rezervasyon yaptıran Çınar ailesi, kalmak için gittiklerinde başörtülü oldukları gerekçesiyle misafirhaneye alınmadı. Kış soğuğunda sokakta kalan aile, üniversite hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

01 Şubat 2010 Pazartesi 05:09A+A-

Ankara'da ikamet eden Cemil Çınar, ailesiyle geçen hafta yeğeninin düğünü için İstanbul'a gitti. Çınar'ın oğlu, ailesi için mezun olduğu Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Kampüsü'ndeki misafirhanesinden rezervasyon yaptırıp parasını ödedi. Çınar ailesi, misafirhaneye geldiklerinde beklemedikleri bir uygulama ile karşılaştı. Cemil Çınar'a, eşinin ve kızının başörtülü olmasından dolayı burada kalamayacakları söylendi. Resepsiyon görevlisi, misafirhaneye alması durumunda işinden olacağını ifade etti.

Bu duruma itiraz eden Çınar, misafirhanede sigara yasağına ilişkin yazılı tabelalar bulunduğunu hatırlatarak, konuya ilişkin yazılı beyanın olup olmadığını sordu. Ancak resepsiyon görevlisi, yazılı bir kuralın olmadığını, yasağın Marmara Üniversitesi Rektörü'nün sözlü talimatı olduğunu belirtti.

Bu yasağı koyanların kaçak güreş yaptığını dile getiren Cemil Çınar, misafirhanede kalmayacağını kaydetti. Paranın iadesi için bir tutanak tutuldu. Tutanağa, "Eşimin ve kızımın başörtüsünün açtırılması sebebi ile rezervasyonumun iptali ve ücretinin iadesini rica ederim." ifadeleri yazıldı. Çınar ailesi, kış gecesi tekrar Ankara'ya dönmek zorunda kaldı.

50 senedir başörtüsü taktığını dile getiren Cemil Çınar'ın eşi Semihat Çınar, rencide olduğunu ve çok üzüldüğünü dile getirdi. Bayılacak gibi olduğunu anlatan Semihat Hanım, üniversite öğrencisi olmadığına dikkat çekerek, uygulamaya bir anlam veremediğinin altını çizdi.

(Zaman)

KIZLARI BAŞÖRTÜSÜNDEN DOLAYI 10 YILDIR DİPLOMA ALAMIYOR

Marmara Üniversitesi'nin başörtüsü uygulamasından zarar görenlerden biri de ailenin kızı Tülay Çınar Aktaş. 2000 yılında üniversitenin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan Aktaş, başörtüsü olduğu gerekçesiyle tam 10 yıldır diplomasını alamıyor.

Mezun olduğunda kendisine çıkış verilen Aktaş, kalmak için gittikleri üniversitenin misafirhanesinde yaşananlardan dolayı çocuklarının yanında rencide olduğunu ifade etti. Uygulamayı kınadığını vurgulayan Aktaş, artık Türkiye'nin bu ilkel ve çağdışı uygulamadan kurtulması gerektiğini vurguladı.

Yanındaki çocuklarına durumu izah edemediğini anlatan Tülay Aktaş, çocuklarının "Anne başörtünüzü açın, kalalım." dediğini aktardı.