1. HABERLER

  2. HABER

  3. Defne Bayrak Emniyet'te İfade Verdi
Defne Bayrak Emniyette İfade Verdi

Defne Bayrak Emniyet'te İfade Verdi

Afanistan'da 8 CIA ajanını öldüren Ürdünlü feda eylemcisinin eşi Defne Bayrak Perşembe akşamı Emniyet'e ifade verdi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Defne Bayrak, "Eşimle gurur duyuyorum!" dedi.

07 Ocak 2010 Perşembe 20:30A+A-

Üzerine döşediği bombayla 8 CIA ajanını öldüren Ürdünlü Humam Halil Ebu Mulal'in Türk eşi Defne Bayrak İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadesi alınması için emniyete davet edildi.

Saat 18:00'da emniyete gelen Defne Bayrak saat 22:45'te emniyetten ayrıldı. Emniyetten yapılan açıklamada "30.12.2009 Günü Afganistan'da bulunan Amerikan üstüne saldırı eylemini gerçekleştiren kişinin Hamam Khaleel Mumammed Abumallal isimli şahıs olduğuna dair basında yer alan haberler üzerine eşi Defne Bayrak (Momammad Abumallal) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'CMK 250. Maddesi ile yetkili' kendisinin konuyla ilgili olarak bilgisine başvurulması şeklindeki talebi doğrultusunda; 07.01.2010 günü saat 18.00 itibariyle
davet edildiği müdürlüğümüze gelmiş olup, müdürlüğümüzün görevlilerince bilgisine başvurulması sonrasında saat 22.45 itibariyle ayrılmıştır. Konuya ilişkin bazı medya organlarında yer alan spekülatif haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Mulal El Balavi'nin Türkiye bağlantılarını incelemek üzere 5 CIA ajanının Türkiye'ye geldiği haberi sabah saatlerinde gazetelerde yer almıştı. Ajanların, Defne Bayrak'la görüşüp bilgi alacakları tahmin ediliyordu.


CIA'DAN DOLAYLI SORGU

Türkiye'ye geldikleri bildirilen 5 CIA ajanı yanlarında Bayrak ile ilgili bir de dosya getirdi. Soruları CIA ajanları hazırlarken sorguyu İstanbul Terörle Mücadele polisleri yaparken yanıtlar CIA'ye verildi ancak ABD'li ajanlar sorguya alınmadı. Bu arada polisin Abumallal'ın İstanbul'da daha önce yaşadığı adreslerin yakınlarında arşiv araması yaptığı öğrenildi.

ABD'nin Afganistan'daki insansız uçaklara ev sahipliği yapan Chapman Üssü'nde 30 Aralık'ta yaşanan intihar saldırısında 7 CIA ajanı ölmüştü. Saldırıyı düzenleyen 33 yaşındaki Ürdünlü Doktor Homam Khalel Mohammad Abumallal'ın Türkiye'de burslu olarak Tıp Fakültesi 'nde okuduğu ve gazeteci Defne Bayrak ile evli olduğu ortaya çıkmıştı.

VASİYETİ GELECEK

Saldırı olayını ertesi sabah Pakistan'dan gelen bir telefonla öğrendiğini belirten Defne Bayrak; 'Beni arayan bir kişi kendisinin eşimin arkadaşı olduğunu söyledi. Eşimin eylem yaptığını, 7 CIA ajanını öldürdüğünü söyledi. Bana sabırlı olmamı dilediler. Bana eşimin vasiyetini ve mektubunu göndereceğini söyledi. Vasiyetin ne olduğunu sormadım. Hiçbir şey sormadım. Panik haldeydim' dedi.


"EŞİMLE GURUR DUYUYORUM"

Öte yandan Mazlumder İstanbul Şubesi'nin çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayrak, eşinin ajan olduğuna inanmadığını söyledi. Bayrak "Onun ajanlık yapacak bir fikirleri yoktu. Allah eşime rahmet eylesin. Eşimi çok seviyorum. İnşaallah şehid oldu" dedi.

Bayrak, buna ilave olarak "Eşim cihat yolunda çok önemli bir operasyon gerçekleştirmiştir. Bu olayda şaşılacak bir şey yok. Garipsenecek tek şey olayın CIA ve Ürdün istihbaratı ile ilgili gösterilmesi. Eşim, Amerikan işgaline karşı yaptı bu eylemi. Eşimle gurur duyuyorum" dedi.