1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kenan Alpay Davası Protesto Edildi
Kenan Alpay Davası Protesto Edildi

Kenan Alpay Davası Protesto Edildi

Kemalist Yüzyıl Projesi’ni, eğitim sistemindeki çarpıklıkları ve kışla tipi eğitim anlayışını, resmi ideoloji dayatmasını eleştirdiği için mahkûm edilmek istenen Kenan Alpay, yargılanmaya başladı. Özgür-Der, ilk duruşma sonrasında adliye önünde protesto e

16 Ekim 2009 Cuma 11:40A+A-

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı ve Haksöz Dergisi Yazı İşleri Müdürü Kenan Alpay, kışla tipi eğitime, ant, marş ve kişi putlaştırmalarıyla Atatürkçülük dayatmasına, Ergenekoncuların karanlığına, eğitimde anadil hakkı ile din derslerinin içeriğine dair yaptığı konuşma dolayısıyla yargılanmaya başladı. Bilindiği üzere 13 Eylül 2008 tarihinde Özgür-Der tarafından Fatih'te yapılan Ramazan ayı eylemlerindeki konuşması dolayısıyla Fatih Cumhuriyet Savcılığı, Kenan Alpay hakkında TCK 216/1 ve 53/1-2 maddeleri gereğince "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla dava açmıştı.

Bugün sabah, Fatih Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması yapılan Kenan Alpay, yaptığı konuşmayı sahiplenen ve özgür düşünceye kilit vurmak isteyen yargı sistemini eleştiren bir savunma yaptı. Resmi ideoloji ve Atatürkçülük dayatmasını kabul etmediğini ifade eden Alpay, özgür düşüncenin baskılarla ya da yasalarla engellenemeyeceğini belirtti.

Dava, 17 Mart 2010 tarihine ertelendi…

"Özgürlük ve Adaleti Savunduğum İçin Yargılanıyorum!"

Duruşma sonrasında adliye önünde Özgür-Der tarafından bir protesto eylemi yapıldı. Mazlumder ve İmkander'in de destek verdiği eylemde Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı ve Haksöz Dergisi Yazı İşleri Müdürü Kenan Alpay, "Bugün burada Ergenekon İddianamesi'nde de yer alan 'Kemalist Yüzyıl Projesi'ne dikkat çektiğim ve Cumhuriyet matbaasında basılan 1944 baskılı Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'din' maddesinin tanımı yapılırken 'Türkün dini Kemalizm'dir.' ifadesinin yer aldığını hatırlattığım; eğitim sistemindeki militer uygulamaları eleştirdiğim ve resmi ideoloji dayatmasına karşı çıktığım, devletin din derslerine müdahalesi ve Alevilere zorunlu din dersi uygulamasını eleştirdiğim, eğitimde anadil hakkını savunduğum, varlığı, kimliği ve dili inkar edilen Kürt halkının haklarını savunduğum ve çocukların antlarla, marşlarla savaşa giden asker gibi şartlandırmalarla yetiştirilmesi ve zihinlerinin iğdiş edilmesine karşı çıktığım için yargılanıyorum. Alevilerin Sünnileştirilmesine, Kürtlerin Türkleştirilmesine, Müslümanların laikleştirilmesine-uluslaştırılmasına karşı çıktığım için yargılanıyorum. Devletin eğitim adı altında bütün bir toplumu mecbur tutup dayattığı ulusalcı, Kemalist, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı sürece itiraz edip insani olanı, vicdani olanı, makul ve mantıklı olanı talep ettiğim için yargılanıyorum. Suç olan, yargılanması gereken benim taleplerim değil bu dayatmalardır." dedi.

"Herkes İnancında Özgür Olmalı!"

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan yargılandığını belirten Alpay, AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nda dahi TCK 216. maddenin ve Atatürk'ü koruma altına alan 5816. maddenin, özgür düşünce önünde engel olduğunun belirtildiğini aktardı. Okullardaki militarist uygulamaları, resmi ideoloji ve darbelerle dayatılan yaşam biçimini kabul etmenin mümkün olmayacağının altını çizen Kenan Alpay, ırkçı mahyalarda da gözlendiği gibi toplumun Türkçülük ve resmi ideoloji kuşatması altında olduğunu belirtti. "Elhamdulillah Müslümanız!" diyen Alpay, İslami kimliğimizin gerektirdiği şekliyle yaşamaktan asla vazgeçmeyeceğimizi belirtti ve herkesin özgür düşünme, ifade ve örgütlenme hakkının devlet tarafından tanınması gerektiğini ifade ederek sözlerine son verdi.

Mazlumder'den Destek

Basın açıklamasına destek veren Mazlumder İstanbul Şubesi Başkanı Cihat Gökdemir, resmi ideoloji dayatmasına karşı düşünce özgürlüğünü savunduklarını belirtti. Mazlumder'in "Andımız Kaldırılsın!" kampanyasını da hatırlatan Av. Gökdemir temel hak ve özgürlükleri baskı altında tutan kanuni düzenlemelerle hukukun tesis edilemeyeceğini bu sebeple 12 Eylül darbe anayasasının kökten değiştirilerek işe başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Son olarak söz alan Mazlumder Hukuk Komitesinden Av. Selçuk Kar, Kenan Alpay'ın yargılanmasına neden olan konuşmanın 13 ay önce yapıldığı ve bu zaman içinde hiçbir kimsenin bu konuşma dolayısıyla tahrike kapılıp kin ve düşmanlık gütmediğini belirtti. Dolayısıyla "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçunun oluşmadığını ifade eden Kar, TCK 216. maddenin eski 312. maddenin devamı olarak uygulandığına dikkat çekti. Bu madde dolayısıyla salt düşüncelerini ifade ettiği için birçok kişinin hukuksuz bir şekilde mağdur edildiğini söyleyen Kar, yasaların değişmesine rağmen değişmeyen zihniyet ve alışkanlıkların yeni hukuk ihlallerine yol açtığını söyledi.

Eylemde "Resmi İdeoloji Dayatmasına Son! Düşünceye Özgürlük!" pankartı açan Özgür-Der mensupları, basın açıklaması boyunca da "Özgür Düşünce Yargılanamaz!", "Düşünce Değil Darbeler Yargılansın!", "İnanca Saygı Düşünceye Özgürlük!", "Kemalizm'in Değil Rabbimizin Kuluyuz!", "Tevhid Adalet Özgürlük!" şeklinde sloganlar attılar. Eylem, alkışlı protesto ile son buldu.

HAKSÖZ-HABER


İlgili haberimiz ve Kenan Alpay'ın dava konusu olan konuşması için tıklayınız:

Kenan Alpay, Cuma Günü Yargılanıyor!


Fotoğraflar: Muharrem Baykul