1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Netanyahu İspanya'da Mahkemeye Çağrıldı
Netanyahu İspanya'da Mahkemeye Çağrıldı

Netanyahu İspanya'da Mahkemeye Çağrıldı

Mavi Marmara’da bulunan İspanyol vatandaşların İspanya’da açtığı davayla ilgili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve altı İsrailli bakan İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından çağrıldı.

14 Kasım 2015 Cumartesi 01:01A+A-

Karar, 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail tarafından Gazze Özgürlük filosuna yapılan saldırıda Mavi Marmara’da bulunan İspanya vatandaşlarının açmış olduğu davayla ilgili verildi. Mavi Marmara’daki İspanya vatandaşları, İspanya’daki Mavi Marmara avukatları vasıtasıyla suç duyurusunda bulunmuş, bunun üstüne soruşturma başlatılmıştı. İsrail’in de baskısı ile zorluklarla yürütülen dosya en son İspanya Ulusal Mahkemesi'ne götürülmüştü.

İnsanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyorlar

Ulusal Mahkeme davayla ilgili; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon, Mavi Marmara saldırısında görevli Yardımcı Amiral Eliezer Marom, dönemin Devlet Bakanı Benny Begin ve İçişleri Bakanı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kişiyi mahkemeye çağırdı.

İspanya Ulusal Mahkemesi Netanyahu ve diğer sanıkların mahkeme önünde işledikleri suçlardan dolayı ifade vermelerini istedi.

Sanıklar 'İnsanlığa Karşı İşlenmiş' suçlardan dolayı yargılanıyor. İspanya Ulusal Mahkemesi'nin Hâkimi Jose de la Mata, Mavi Marmara davasını açıp sanıkların bilgilerini İspanya polisine gönderme kararı aldı. Sanıkların listesi İspanya Ulusal Emniyeti'ne gönderilerek de süreç başlatılmış oldu.

Bu kişiler İspanya'ya giriş yapmaları halinde soruşturmada ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınabilecek.

İspanya'daki sivil toplum örgütü "Rumbo a Gaza" (Gazze'ye Doğru), Ulusal Mahkeme Hâkimi Jose de la Mata'nın soruşturmayı tekrar açmak için güvenlik güçlerine gönderdiği talimatın önemli bir gelişme olduğunu ancak temkinli davranılması gerektiğini belirtti.

“İsrail engellemeye çalıştı”

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın sitesinde yer alan bilgiye göre karar, İsrail’in bu davayı engellemek için çeşitli çabalar sarf etmesine rağmen alındı.

İspanya’da evrensel yargı yetkisiyle ilgili mevzuat değişikliği yapılmıştı. Haziran 2015’te Hâkim Pablo Ruz, evrensel yargı etkisi İspanya’da iptal olduğu için ve siyasi durumlardan dolayı olumsuz bir karar almış, soruşturma kapatılmıştı. İspanyol hükümetine de davayı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması tavsiyesinde bulunulmuştu.

Ancak bu karar rağmen Mavi Marmara mağdurları ve avukatları adalet arayışlarını sürdürmüştü. İspanya Ulusal Mahkemesi Hâkimi Jose de la Mata da Mavi Marmara dosyasını tekrar açmıştı.

Aralarında İHH ve Avrupalı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu gönüllüler 31 Mayıs 2010’da İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze’ye insani yardım götürürken uluslararası sularda İsrail'in saldırısına uğramıştı. Saldırıda 10 kişi ölmüş, 54 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: El Mundo, El Pais ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT