1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Ne “Zaman” İflah Olacaksınız?
Ne “Zaman” İflah Olacaksınız?

Ne “Zaman” İflah Olacaksınız?

Gülen cemaati, huylu huyundan vazgeçmez misali ısrarla inatla ve Suriyeli Muhacirler aleyhinde yayın yaparak AK Parti Hükümetini yıpratma tutumunu sürdürüyor.

22 Ocak 2015 Perşembe 17:59A+A-

Haksöz Haber

Gülen cemaati, huylu huyundan vazgeçmez misali ısrarla inatla ve Suriyeli Muhacirler aleyhinde yayın yaparak AK Parti Hükümetini yıpratma tutumunu sürdürüyor. Bencil, ahlaksız, şovenist ve faşist duyguları depreştirmekten başka somut hiçbir faydası olmayan yayınlarla Hükümeti düşürme gibi naif düşünceler, sinsice hesaplar var arka planda.

Zaman muhabirleri bugün de mesaiye “acaba Suriyeli Muhacirler ‘Aziz, cennet, biricik’ vatanımızda ne gibi karın ağrıları oluşturmuşlar?” sancısı içerisinde başlarken Eczacıların yaşadığı inanılmaz büyük drama ulaşmışlar. Hemencecik büyük zulümlere ve ağır mahpusluklara şahit olmuş Ekrem Dumanlı’nın genel yönetiminde “Eczacılar, Suriyelilere verdiği ilaç bedellerini alamıyor” başlığıyla olayı haberleştirmişler. Haberi okuduğunuzda asıl meseleye girmeden önce Suriyeli Muhacir kardeşlerimizin ülke bütçesine verdiği büyük zarar açıklanıyor. Ve öğreniyoruz ki bütçe açığının yarısının nedeni Suriyelilere harcanan para imiş.

Hâlbuki ne gerek var değil mi? Suriyeliler geri gönderilse ve Esed-İran’a biraz yardımcı olunca hepsine şöyle okkalı varil bombaları, kimyasal gazlar gönderilip öldürülseler sen sağ ben selamet. Ne güzel paralar da cepte kalacak, bütçe açığı da olmayacak. Ahirette ki açığı da herhalde Gülen Hocaefendi tek başına kapatacaktır artık.

AK Parti Hükümeti Suriyeli mazlumların ilaç masrafların tamamını karşılayarak İslami ve insani bir icraata imza atmış iken bunu eleştirmek nasıl bir mantıktır? Eczacıların birkaç aydır ilaç ücretlerini alamadığı doğru. Ama bunun anlaşılabilir nedenleri bulunmakta. Birincisi yapısal düzenlemeden kaynaklanan bir problem bulunmakta. Ödemelerin Sosyal Yardımlaşma Fonu üzerinden karşılanmasına yönelik düzenlemenin bitirilmemesi gibi. İkincisi ise istismarı önlemek amacıyla ödemelerin geciktirilmesi söz konusu oluyor. Ne yazık ki bazı eczacılar bu durumu istismar edebilmekte. Zaman’ın acar muhabiri İlyas Koç görüşüne başvurduğu eczacıları temsiliyeti şüpheli Eczacı İşverenler Sendikası başkanına bu konuyu sorsaydı muhtemelen bazı cevaplar alabilecekti. Biz karileri de irşad eyleyecekti. 


Zaman Gazetesindeki Haberin Tam Metni:

Eczacılar, Suriyelilere verdiği ilaç bedellerini alamıyor

İLYAS KOÇ - ANKARA

 

Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bin civarında Suriyeli bulunuyor. Suriyeliler, hastane hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmalarına karşın Suriyeli hastalara ait reçeteleri karşılayan eczanelere 8 aydır ilaç ödemesi yapılmıyor. Bu konuda en büyük sorunu İstanbul yaşarken, eczacılar eczane başına 100 ila 150 bin TL alacaklı durumdalar.

Geçen hafta Suriyeli mülteciler hakkında son bilgileri veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye’deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu ve Nisan 2011’den bu yana mültecilere 5 milyar dolar harcandığını belirtti. 2014 yılı bütçe açığının yaklaşık 10 milyar dolar hesap edildiğinde Suriyelilere harcanan paranın bütçe açığının yarısına denk geldiği görülüyor. Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının ise 50 bin dolaylarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de sadece 9 ilde Suriyeli bulunmuyor ve Türkiye nüfusunun yüzde 2’sini Suriyeliler oluşturuyor. Suriyelilere yapılan harcamalar öngörülemeyen sorunların da çıkmasına sebebiyet veriyor. Devlet hastanelerinden de ücretsiz yararlanmasına karşılık Suriyeli hastalara ait reçeteleri karşılayan eczacılar 8 aydır ilaç paralarını almadıkları için mağdur oluyor.
 
Yaşanan bu duruma tepki gösteren TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan eczacıların daha fazla mağdur olmaması için, yetkililer tarafından bir an önce bu ödemelerin yapılmasının sağlanmasını istedi. “Ödemelerin yapılmama nedeni; ödenek tedariki ve reçete kontrolünün yapılmaması.” diyen Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “En büyük sıkıntı İstanbul’da. İstanbul’da bulunan üye ve meslektaşlarımız, Suriyeli mültecilerin reçete bedellerini alamıyor.” Saydan, ödemelerin yapılmama nedenini ise şöyle açıkladı: “Ödenek tedariki ve reçete kontrolünün yapılamamasıdır. 2014 Temmuz–Aralık ayları arasında kesilen fatura bedelleri ise verilen reçetelerin kontrol edilmesi için İstanbul Kamu Hastaneleri sekreterliklerinde beklemektedir. Anadolu ve Avrupa yakasındaki sekreterliklerde bekleyen reçetelerin ilgili ve yetkili kurumlarca bir an önce kontrolünün yapılması gerekmektedir.”
 

ECZANE HİZMETLERİ AKSAMA NOKTASINDA

Eczane hizmetlerinin aksama noktasına geldiğini belirten Saydan, “Suriyeli mültecilerin ilaç ihtiyaçlarını karşılayan, faturalarını kesen meslektaşlarımız, ödemelerini alamadıkları için hizmet veremez duruma gelmişlerdir. Eczane başına 100 bin lira ile 150 bin lira arasında AFAD’dan alacağını tahsil edemeyen eczacılarımız mağdur olmuşlardır. 2015 yılının ilk ayındayız ve meslektaşlarımız Haziran 2014 tarihli fatura bedellerini hâlâ alamamış durumdadırlar.” dedi. Saydan, üye eczacıların sendikayı arayarak “Devlete güvenerek Suriyelilerin ilaçlarını karşıladık, ama bedelini alamadığımız için mağdur olduk ve eczanelerimiz batma tehlikesi ile karşı karşıya.” dediklerini belirtti.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum