1. HABERLER

  2. HABER

  3. NATO Füze Kalkanı Diyarbakır'a Kuruluyor
NATO Füze Kalkanı Diyarbakıra Kuruluyor

NATO Füze Kalkanı Diyarbakır'a Kuruluyor

NATO'nun 2010 Lizbon Zirvesi'nde kabul ettiği füze savunma sistemiyle ilgili radarların Türkiye'de nereye yerleştirileceği belli oldu.

05 Eylül 2011 Pazartesi 09:57A+A-

Alınan bilgilere göre, yeri sır gibi saklanan radar, daha önce ABD tarafından kullanılan ancak Ekim 1998'de devre dışı bırakılan Diyarbakır'ın Pirinçlik köyündeki askerî tesislere konuşlandırılacak. Sistemin Türkiye'deki komuta merkezi de Diyarbakır 2. Taktik Hava Komutanlığı'nda kurulacak.

Yıl sonundan önce konuşlandırılacak AN/TPY-2 adındaki radar sistemi, Almanya'daki bir merkezden komuta ve kontrol edilecek. Bu merkezde Türkiye, general seviyesinde bir temsilci bulunduracak ve bununla kontrolde söz sahibi olacak.

NATO şemsiyesi altında uzun yıllar ABD tarafından kullanılan Pirinçlik'teki radar üzerinden, Suriye, İran ve Irak sınır bölgeleri kontrol ediliyordu. Sistemin bir benzeri de Mardin'de bulunuyor. Her iki radar sisteminin yeniden aktif hale gelmesi için fizibilite çalışmaları yapılıyor.

Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik sınır ötesi hava harekâtlarında görev üstlenen Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı'na da Patriot füzelerinin konuşlandırılacağı kaydediliyor.

ABD'nin Irak'a müdahale ettiği Körfez savaşı sırasında da Patriot füze kalkanı Diyarbakır'a kurulmuştu. Füzeler, savaş sonrası geri götürülmüştü.

ABD tarafından 1958 yılında faaliyete sokulan Pirinçlik Üssü'nde 40 yıl boyunca dinleme ve gözetleme çalışmaları yürütüldü. Pirinçlik'teki radarlar Sovyetler Birliği'nin yanı sıra Ortadoğu'yu da sürekli gözetim altında tuttu.

Pirinçlik Üssü'nde bulunan 2 dev anten, 1998 yılında söküldü. Metal aksam kamyonlarla MKE'ye ait fabrikaya taşınırken, elektronik aksam Adana İncirlik Üssü'ne götürüldü. Pirinçlik'te görev yapan 212 ABD'li personel de İncirlik'e gitti.

NATO şemsiyesi altında Türkiye'de kurulacak AN/TPY-2 kodlu x-band tipi taşınabilir özelliğe sahip radar, yüksek enerji ışınlarıyla çalışıyor. Ayrıca 4.700 kilometre öteden bir futbol topu büyüklüğünde bir nesneyi tespit edebiliyor.

Türkiye'deki radarın tespit ettiği "düşman füzeleri" NATO üyesi diğer ülkelerdeki füzelerle vurulacak. Füzelerin Bulgaristan, Romanya ve Akdeniz'deki savaş gemilerine konuşlandırılması planlanıyor.

Radarın kurulmasına geçtiğimiz seneki Lizbon zirvesinde karar verilmişti. Batılı müttefikler karar metninde İran ve Suriye gibi ülkelerin adının geçmesini isterken Ankara, buna şiddetle karşı çıkmıştı.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum