1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Myanmar'dan Komşu Ülkelere Arakan Daveti
Myanmar'dan Komşu Ülkelere Arakan Daveti

Myanmar'dan Komşu Ülkelere Arakan Daveti

Myanmar, komşu ülkeleri Arakan'daki durumu görüşmeye davet etti.

12 Aralık 2016 Pazartesi 17:19A+A-

Myanmar Dışişleri Bakanlığının, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyelerini, Arakan eyaletindeki durumu görüşmek üzere davet ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kyaw Zeya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, ASEAN üyesi ülkelerin temsilcilerini, Arakan'daki durumu görüşmek üzere, 19 Aralık'ta ülkenin en büyük şehri Yangon'a davet ettiğini söyledi.

Çii'nin, komşu ülkelerin Arakan konusundaki endişelerinin farkında olduğunu ve ülkede gerçekten neler yaşandığını anlatmak istediğini ifade eden Zeya, görüşmede Arakan'daki olayların yanı sıra diğer meselelerin de ele alınacağını belirtti.

Arakan eyaletinde son aylarda yaşanan şiddet olayları özellikle nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Malezya ve Endonezya başta olmak üzere ASEAN üyesi devletlerde endişelere yol açmıştı.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere, 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Söz konusu operasyonlarda da 17'si asker ve 76'sı "saldırgan" olmakla suçlanan en az 94 kişi ölürken, 575 kişi de gözaltına alınmıştı.

Öte yandan Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısını 86 olarak açıklamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.

HABERE YORUM KAT