1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Musul Operasyonunun 'Katliamcı Milis Gücü' Haşdi Şabi
Musul Operasyonunun 'Katliamcı Milis Gücü' Haşdi Şabi

Musul Operasyonunun 'Katliamcı Milis Gücü' Haşdi Şabi

Irak'ta daha önce Sünnilere karşı ihllalerde bulunan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'u IŞİD'ten kurtarma operasyonuna katılmasının mezhep savaşına yol açacağından endişe ediliyor.

20 Ekim 2016 Perşembe 21:04A+A-

Irak'ta IŞİD'ın Haziran 2014'te ordunun hiçbir direniş göstermeden silah ve mühimatını bırakıp kaçması üzerine Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Irak'ın Necef kentinde ikamet eden ve ülkedeki en büyük Şii dini merci kabul edilen Sistani, IŞİD'ın Musul'u ele geçirmesi, Bağdat'ın batısındaki Enbar ve kuzeyindeki Salahaddin ilinin merkezi Tikrit'i de güvenlik güçlerinin hiçbir direnişi olmaksızın kontrol altına alması üzerine örgütün Bağdat, Necef ve Kerbela'ya yöneleceği endişesiyle 13 Haziran 2014 tarihinde Şiilere IŞİD'e karşı "cihat" çağrısı yaptı. Sistani'nin bu çağrısı üzerine binlerce Şii milisten oluşan Haşdi Şabi meydana geldi.

Şii milis gücünün, Irak ordusu, polisi, Ninova Muhafızları, yerel aşiretler ve Peşmerge'nin katıldığı ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u IŞİD'ten geri alma operasyonuna katılacağını açıklaması, özellikle Sünnilerde ciddi endişe ve tepkiye yol açtı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul kent merkezine sadece ordu ve polisin gireceğini açıklasa da örgütün hem Musul kent merkezi hem de Türkmen bölgesi Telafer için kolları sıvadığı aktarılıyor.

Bu milislerin  Telafer'de Sünni Türkmenlere karşı kıyım ve intikam girişiminde bulunarak mezhep savaşını alevlendirmesi hem ülkedeki Sünnileri hem de Türkiye'yi ciddi anlamda kaygılandırıyor.

Haşdi Şabi'ye Musul'un yanı sıra Sünnilerin yaşadığı Kerkük'e bağlı yaklaşık 200 bin nüfuslu Havice operasyonunda da yer verileceği ifade ediliyor.

Milis gücü, daha önce Tikrit, Diyala, Felluce ve diğer Sünni bölgelerinde IŞİD'le mücadele bahanesiyle sivillere yönelik toplu infaz, kaçırma ve işkence gibi insan hakları ihlallerinde bulunmuştu. Bu da günümüzde Sünni kenti olan Musul'daki siviller açısından büyük risk oluşturuyor.

Milis güce bağlı Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kaysa Hazeli geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Musul operasyonunun oradaki Sünnileri kastederek Hazreti Hüseyin'in "düşmanlarından" intikam alma operasyonu olduğunu savunarak, örgütün Sünni sivillere karşı intikam dolu duygular taşıdığını göstermişti.

Bu milis gruba bağlı militanların Bağdat ve Diyala'da Sünni bölgelerinde sivilleri kaçırma ve öldürme girişimi ve kurtarılan bölgelere halkın dönmemesi için tehditte bulundukları da biliniyor. 

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum