1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Musul Operasyonu Hız Kesti
Musul Operasyonu Hız Kesti

Musul Operasyonu Hız Kesti

Irak'ta büyük hazırlıklar ardından başlatılan Musul operasyonu 3. gününde. Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin kentin doğu kırsalındaki ilerleyişi hız kesti.

19 Ekim 2016 Çarşamba 17:46A+A-

Musul operasyonu üçüncü gününde. Peşmerge ve Irak ordusu Musul kent merkezine henüz yaklaşmış değil, merkezden 7-8 kilometre uzaklıktalar.

Peşmerge güçleri operasyonun ilk gününde Musul’un doğusundaki Hâzır-Guveyr hattında 8 köyü ele geçirmişti. IŞİD burada fazla direniş göstermeden çekildiği için bu ilerleyiş beklenenden hızlıydı. Ancak bu güçler operasyonun ikinci ve üçüncü gününde yeni bölgeler almadı. Eline geçen köyleri hendeklerle çevirdi.

Irak ordusu, IŞİD'in keskin nişancılarının ateşine maruz kaldıktan sonra Salı günü girdiği Hamdaniye ilçesinin en büyük yerleşim yeri Karakuş'tan çekildi.

Şimdilik Musul’un batısındaki Başika, Bartılla ve Hamdaniye ilçelerini almak için hazırlıklar devam ediyor. Operasyonun ikinci aşaması olan bu harekâtın 19 Ekim'de olması bekleniyordu. Ancak planda değişiklik oldu.

Pemerge güçlerinden üst düzey bir kaynak, Başika yönünden başlatılması planlanan saldırının ertelendiğini söyledi. Belli bir saat ya da tarih vermekten kaçınan kaynak, bunun çok uzamayacağının altını çizdi.

Gerçek savaş henüz başlamadı

Bir milyon sivilin yaşadığı tahim edilen Musul kent merkezinde asıl savaş henüz başlamadı. Operasyonlar şimdilik kentin doğu ve güney kırsalında ilerliyor.

IŞİD doğudaki Hamdaniye bölgesinde peşmerge güçlerine iki bombalı araçla saldırı düzenledi. Saldırıların ardından çatışmalar da yaşandı.

Koalisyon uçakları, bu saldırıların ardından IŞİD mevzilerini bombaladı.

Güneydeki Kayyara hattında Irak ordusunun ilerleyişi ise devam ediyor. Lezzaka, Hod ve Abbas Recep köylerinden sonra bu güçler Kani Harami köyünü de ele geçirdi.

Sincar Bölgesinde IŞİD saldırısı

Peşmergenin denetimindeki, Musul’un 120 kilometre batısında bulunan Sincar bölgesinde IŞİD, 3 bomba yüklü araçla saldırı düzenledi.

Peşmerge, 3 saat boyunca sürdüğünü söylediği saldırıyı püskürttüğünü açıkladı. Saldırıda 3 asker yaralandı.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Rudaw

HABERE YORUM KAT