1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “Müslümanlar Arası İlişkilerde Ölçü”
“Müslümanlar Arası İlişkilerde Ölçü”

“Müslümanlar Arası İlişkilerde Ölçü”

Özgür-Der Üsküdar Şubesinin Pazartesi Sohbetleri “Müslümanlar Arası İlişkilerde Ölçü” başlıklı konu ile devam etti.

10 Mayıs 2016 Salı 14:49A+A-

Sunumunu Özgür-Der genel başkanı Rıdvan Kaya’nın yaptığı programda özetle şunlara değinildi:

Farklı İslami yapılar arasında sağlıklı ilişki sorunu öncelikle, cemaatlerin iç bünyelerindeki zaaflardan kaynaklanıyor. Bu zaafları/sorunları 3 başlık altında ifade edebiliriz:

1-Kimlik sorunu

2-Örgütlenme sorunu

3-Politikasızlık sorunu

Bu konularla ilgili elbette yapılacak birçok şey vardır. Bunların başında kimlik noktasında netleşme yani dini ciddiye alma gelmektedir. Peşi sıra dava ve mücadele bilinci sonrasında da yoğun eğitim. Müslümanlar “yapı/cemaat bana ne verdi/veriyor?”  gibi yanlış bir saplantı içine girmemeli, bunun yerine “nasıl katkıda bulunuyorum/bulunabilirim?” sorusunu ön plana çıkarmalı ve kendini bu konuda devamlı sorgulamalıdır.

Yine istişarenin esas alındığı hiyerarşik bir düzen olmalı. İstişare temelli olmayan ve ehliyet kriterinin sorunlu olduğu yapılarda işleyişte ve ilişkilerde sıkıntıların ortaya çıkması doğal bir durumdur.

Müslümanlar Ahlaki Zaaflardan Beri Olmalıdır

Müslümanlar ahlaki zaaflardan beri kaldığı oranda ilişkilerinde daha verimli sonuçlar alabilirler. Sabırsızlık, gevşeklik, cedelcilik, bireyselcilik gibi zaaflar Müslümana yakışmayan özelliklerdir ve ilişkileri çok fazla yıpratan sebeplerdir.

Özellikle bir ortamda Allah’a ve Resulüne bağlılığı artıracak bir durum yoksa cedelleşmenin bir anlamı yoktur.

Eleştiri ve Affetme

Haksöz dergisinin bu ayki (302.sayı) gündemi olan “Eleştirinin Yeri ve Gerekliliği” konusu da aramızdaki ilişkiler de önemli bir husustur. Gündeme alınan kapak konusuna ait yazılara baktığımızda;

-Eleştirinin bir hak ve aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu,

-İslami camia için eleştirinin bir imtihan olduğunu,

-Nasıl bir eleştiri sorusuna “ey iman edenler iman ediniz” ayeti ile başlamak gerektiğini,

-Eleştirinin, marufu emredip münkerden alıkoymak olduğunu,

-Eleştirinin aynı zamanda bir nimet olduğunu

görmekteyiz.

Bir diğer husus affetme olgusudur. Müslümanlarla ilişkilerde “affetme” olgusunu es geçmemiz gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor. Din hususunda olmayan hataları affetmeyi, görmezden gelmeyi bilmeliyiz. Bu bizi olgunlaştırır. Bu affetmeyle beraber, Abimize/Ablamıza verdiğimiz değer Suriye’de, Mısır’da ve diğer beldelerdeki şehitlerin kanlarından fazla olmamalıdır. İlişkilerimizde bu konuya da dikkat etmemiz gerekmektedir.”

Sohbet soru-cevap faslı ile sona erdi.

20160509_204905.jpg

20160509_204934.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum