1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Müslüman Kürtler ve Kürtçüler
Müslüman Kürtler ve Kürtçüler

Müslüman Kürtler ve Kürtçüler

Üstünlük sağlamak için söylenen ‘Biz Kürtler’ ifadesi ‘Biz Türkler’ ifadesi kadar bölücü ve ulusçuluk fitnesiyle maluldür. Allah bizi ‘Müslimler’ olarak isimlendirmiştir (22/78).

29 Mayıs 2015 Cuma 02:29A+A-

Hamza Türkmen / Haksöz Haber

“Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık, sizi kabîlelere, halklara (soylara, boylara) ayırdık ki tanışasınız, haberiniz olsun ki Allah yanında en ekreminiz en takvalınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır.” (Hucurât, 49/13)

Mü’minler kardeştir (49/10).

Ama saltanat rejimlerini devam ettirmek isteyen, dolayısıyla tevhidi kimliği içselleştiremeyen bazı Araplar, Arap olmayan kardeşlerini ‘Acem’ diye dışladılar.

Halk/şa’b ve kavimlerin biyolojik ve sosyal yapıları Rabbimizin ayetlerindendi (30/22) ve fıtri idi. Üstünlük takvadaydı...

Ama Kur’an’ın terk edilmiş bırakılma (25/30) oranıyla paralel bir şekilde ümmet içindeki kardeşliğimiz zayıflarken; kavmi, bölgesel ve mezhepsel cahili asabiyeler/hamiyetler (48/26) güçlenmeye başladı.

Ve sonra çözülmeye başlayan ümmet vakıası, I. Dünya Savaşı’ndan sonra seküler ulus yapılara bölündü. Zihinleri Batı tarafından devşirilenler için ümmetten uzaklaşıp, seküler ulusçuluğa yönelmek ilerlemeydi. Aslında bu kopuş, ilerlemecilik adına Türkçülük, Arapçılık, Farsçılık, Kürtçülük gibi mü’minlerin ellerini ve saflarını birbirinden ayıran asabiyeler oluşturdu.

Yazının Devamı >>>