1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Müslüman Kardeşler’in İktidarı Pekişti
Müslüman Kardeşler’in İktidarı Pekişti

Müslüman Kardeşler’in İktidarı Pekişti

Mısır’da ilk turu tamamlanan anasaya referandumu oylamasında yüzde 56.5 “evet” oyu çıkması Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin elini güçlendirdi.

19 Aralık 2012 Çarşamba 00:43A+A-

Mısır’da ilk turu tamamlanan anasaya referandumu oylamasında yüzde 56.5 “evet” oyu çıkması Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin elini güçlendirdi. Referandum sonuçlarını Akit’e değerlendiren uzmanlar, Mısır’ın ilerde bölgesel bir güç olabileceğini belirtti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamer Kasım, Mısır’daki referandumun 10 şehirde yapıldığını ve 22 Aralık’ta diğer şehirlerde yapılacağını hatırlattı. Anayasa refarandumunda yüzde 57 gibi bir oranla “evet” çıktığını ifade eden Doç. Dr. Kasım, bu durumun Müslüman Kardeşler ve onu destekleyen blok için büyük bir avantaj olduğunu vurguladı. Yüzde 50’yi geçen bir Anayasa oylamasına kimsenin itiraz edemeyeceğini kaydeden Kasım, “Bu sonuçlara göre kimse ‘bu anayasa meşru değildir’ diyemez. Sonuçta yüzde 57 de olsa anayasa kabul edilmiş. 22 Aralık’taki oylamadan sonra bu olayın sokağa nasıl yansıyacağı önemlidir. Mısır’da eylemler devam ederse bu durum ülkeyi istikrarsızlığa sokabilir. Ama Muhammed Mursi atacağı adımlarla bu durumu engelleyebilir. Mısır şu anda bir geçiş döneminde... Önümüzdeki bir sene çok önemli... Eğer bu geçiş dönemini az bir zararla atlatabilirse Mısır Arap dünyasında da, kendi bölgesinde de bölgesel bir güç olur. Etkili bir ülke olur.”

Varol: Fitneciler Kaybetti

Ortadoğu Uzmanı Ahmet Varol ise Mısır’daki referandum iki kademeli olduğunu hatırlatarak, “Hüsnü Mübarek döneminden kalma yargı üyeleri anayasaya karşı oldukları için sandıklarda görev yapmak istemediler ve görev almak isteyenleri de engellemeye çalıştılar. Bu yüzden Mısır’da iki kademeli seçim yapılıyor. Birinci kademede görevli olan kişiler ikinci kademede de olacak” dedi.

Bütün bunlara rağmen yüzde 57 gibi referandumdan “evet” sonucu çıktığını ifade eden Varol, şunları kaydetti: “Bu kişiler anayasadaki ‘yasal işlem İslam hükümlerini ana kaynak olarak alacaktır’ ifadesi ile Ezher alimlerinden oluşan heyetin kanunları kontrolden geçireceğini belirten kanunlara karşılar. Ama referandumdan ‘evet’ çıkması Mursi’ye destek anlamına geliyor. Mısır’ın istikrarı anlamına geliyor. Referandumdan ‘hayır’ çıksaydı Mübarek dönemine dönüş özlemi içerisinde olanlara olumlu yansıyacaktı.”

Hüseyin Kulaoğlu / Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum