1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Mülteciler Tarlalarda, Ağaçların Altında Uyumak Zorunda Kalıyor"
"Mülteciler Tarlalarda, Ağaçların Altında Uyumak Zorunda Kalıyor"

"Mülteciler Tarlalarda, Ağaçların Altında Uyumak Zorunda Kalıyor"

Rusya ve Esed güçlerinin son günlerde sivillerin yaşadığı bölgelere saldırılarını artırması sonucu Türkiye sınırına göç eden mülteci sayısı artıyor.

08 Şubat 2016 Pazartesi 08:37A+A-

BBC, Rusya ve Esed güçlerinin Halep'e olan saldırıları sonucu Türkiye'ye göç eden ve şu anda Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi gören mültecilerle konuştu.

***

“Evimdeydim. Uçağın geldiğini duydum. Bombardımanda evim vuruldu. Duvarlardan biri üzerime yıkıldı. Gözüme şarapnel parçası saplandı.”.

Suriyeli Musa Halebi, Halep kırsalındaki evinde 10 gün kadar önce yaşadıklarını böyle anlatıyor.

Yaralanmasının ardından ailesiyle birlikte geldiği Türkiye sınırından ambulansla içeri girmesine izin verilmiş. Ama üç çocuğu ve eşi sınırın diğer tarafında kalmış.

Şimdi Kilis Devlet Hastanesi’nin bahçesinde, kendisi gibi yaralı olan ya da hastanedeki yaralı yakınlarını bekleyen Suriyelilerle dertleşiyor.

Sol gözü sargılı. Görme yetisini tamamen kaybettiğini ve bir düzelmenin söz konusu olmayacağını söylüyor. Dudaklarına atılmış dikişlerin ipleri hâlâ duruyor. Yüzünde de yer yer çizikler var. Sonra kazağını kaldırıp sırtını gösteriyor. Sırtında şarapnel parçalarıyla açılmış belki 15 yara izi görülüyor. Sol bacağındaki bir diğer yarayı gösteriyor. Kasığında başka yaraları da olduğunu söylüyor.

kilis.jpg

“Rusya Saldırmaya Devam Ederse Lütfen Kapıları Açsın”

“Türkiye’nin neden sınır kapısını açmadığını anlamıyorum.” diyor. “Türkiye’nin cumhurbaşkanından ricamızdır: Rusya güçleri bize saldırmayı sürdürürse lütfen kapıları açsın.”.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sınırda bekleyen Suriyelileri gerektiği takdirde topraklarına almak zorunda olduğunu ifade etmişti. Erdoğan, “Bunlar kapımıza dayanmışsa, başka çareleri de yoksa, gerekirse bu kardeşlerimizi yine almak zorundayız.” diye konuşmuştu.

Güvenlik Kaygıları

Halep’i hedef alan Rusya bombardımanının ve akabindeki mülteci akınının en yoğun olduğu iki gün boyunca Kilis Devlet Hastanesi’ne 10 ila 20 kadar yaralının tedavi amacıyla getirildiği belirtiliyor. Hastanede son gelenlerin yanı sıra daha önce yaralanan Suriyeliler de tedavi görüyor.

25 yaşındaki Saddam Haccar onlardan biri. Hastane yetkililerinin yönlendirmesiyle birbiri ardına çok sayıda gazetecinin sorularını yanıtlayan Haccar, bir ay kadar önce Rusya bombardımanı sırasında dizinden yaralanmış. O da Türkiye’nin sınır kapısını açmasını istiyor.

“Kadınlar, çocuklar, yaşlılar tarlalarda, ağaçların altında uyumak zorunda kalıyorlar.” diyor. Ancak Haccar Türkiye’nin güvenlik kaygıları duymasının ve kapıyı belki de bu nedenle açmaktan çekinmesinin de anlaşılır olduğunu düşünüyor:

“Türkiyeliler bize çok zamandır kucak açtılar. Şimdi korkuyorlar. Güvenliklerinden endişe ediyorlar. Çünkü mültecilerin yanında IŞİD militanları da girebilir sınırdan içeri. Türkiye sınırı kapalı da tutsa hakkıdır.” diye konuşuyor.

Rusya Sivilleri Hedef Alıyor!

Hastanenin bahçesinde yürüyebilecek durumda olan yaralılar ve yaralı yakınları toplanmış, aralarında konuşuyorlar. Esed rejiminin Rusya uçaklarının desteğiyle son bir hafta içinde elde ettiği kazanımlar, sohbetlerin başlıca konusu.

kilis_3.jpg

Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tel Rıfad kasabasından bir hafta önce gelen Munir Hamedi, “Rusya IŞİD’i hedef aldığını söylüyor. Ama asıl bizi, sivilleri hedef alıyorlar.” diyor. “Sivillerin evlerini vuruyorlar. Enkaz altında kalan insanların yardımına koşan insanları hedef alıyorlar.” diye anlatıyor.

Hamedi, yaralanan bir akrabasıyla birlikte ambulansla Türkiye’ye giriş yapmış. Eşi ve ailesi hâlen sınırın Suriye tarafında bir çadırda kalıyor.

“Bizim kasabada 60 bin kişi vardı. Şimdi hepsi evsiz. Biz de evsisiz.” diyor.

Bombardıman durursa Suriye’ye, Tel Rıfad’a geri döneceğini söylüyor. “Ama durmazsa ne yapacağım, bilmiyorum.” diyor.

“Esed Güçleri Tel Rıfad’a İlerliyor”

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed rejiminin direnişçilerin elindeki Tel Rıfad kasabasına doğru ilerlediğini belirtmişti. Örgüte göre, ordu kasabaya 7 kilometre kadar yaklaşmış durumda.

“Esed Bizi Bulur, Öldürür Diye Korkardık”

Kilis Devlet Hastanesi bahçesinde, yaralanan bir yakınına refakat etmek için Türkiye’ye gelen Samir Beydavi de Tel Rıfad kasabasından.

“Eskiden biz gazetecilere hiç konuşamazdık. Esed bizi bulur, öldürür diye korkardık. Ama artık kimseden korkumuz yok.” diyor.

“Ben bir mesaj vermek istiyorum.” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

“Dünyanın bize ne gözle baktığını görüyor ve çok üzülüyoruz. Biz normal insanlarız. Siviliz. Biz savaş istemiyoruz. Eğer dünya bizim savaşmamızı istiyorsa, savaşırız elbet. Ancak biz bu savaş bitsin artık istiyoruz. Dünya bize destek versin, bizim yanımızda olsun istiyoruz. Biz barış istiyoruz. İnşallah gelecek Suriye’ye barış.”.

kilis_2.jpg

BBC

HABERE YORUM KAT