1. HABERLER

  2. HABER

  3. Muhammed'lere Kiralık Ev Vermiyorlar
Muhammedlere Kiralık Ev Vermiyorlar

Muhammed'lere Kiralık Ev Vermiyorlar

Belçika'da Müslümanlara karşı uygulanan ayrım politikası kiralık ev vermeme düzeyine kadar geldi.

25 Eylül 2012 Salı 10:03A+A-

Azınlıklar Forumu isimli kuruluşun yaptığı çalışma çarpıcı bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Muhammed ismiyle Anvers ve Gent şehirlerinde kiralık ev ilanlarına başvuru yapan kuruluş, bu isimle yapılan başvurulara ev sahipleri tarafından geri dönüş yapılmadığını tesbit etti.

Başörtülü aday istifa etmişti

Belçika'nın Aalst kentinde Sosyalist Parti'den belediye meclis üyeliği için aday olan Türk asıllı öğretmen Fatmagül Bilge başörtüsünü çıkarması yönünde yoğun baskılara maruz kaldığını belirterek adaylıktan istifa etmişti. Ekim'de yapılacak belediye seçimlerinde Sosyalistlerin aday olması yönündeki teklifini, başörtüsüne müdahale olmayacağı güvencesiyle kabul ettiğini belirten 26 yaşındaki Bilge, "Seçilmem hâlinde meclis toplantılarında başörtüsünü çıkaracağım konusunda taahhüt istendi" diyerek Belçika'nın ipliğini pazara çıkarmıştı.

Muhammed ismine ev yok

Belçika'da Azınlıklar Forumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki ev sahipleri Müslüman kiracı istemiyor.

Belçika'nın Flaman kesiminde azınlıklara ait sivil toplum örgütlerini bünyesinde toplayan Azınlıklar Forumu isimli kuruluş, Anvers ve Gent şehirlerinde kiralık ev ilanlarına hayali isimlerle elektronik posta göndererek başvurdu. Eşit gelir seviyesi ve çocuk sayısına sahip hayali ailelerden "Joris" ve "Nathalie" çiftine geri dönüşler, "Muhammed" ve "Hediye" çiftine göre 2 kat fazla oldu.Azınlıklar Forumu Başkanı Naime Şarkavi, bulguların ürkütücü bir trende işaret ettiğini belirterek "Ayrımcılıkla mücadele edilmiyor, sessizce kabulleniliyor" eleştirisinde bulundu.

Müslümanlar tercih edilmiyor

Belçika'da geçen hafta Gent Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla da, istihdam piyasasında Türklere yönelik ayrımcılığa ilişkin ciddi bulgular elde edilmişti. Ekonomi uzmanları Stijn Baert ve Bart Cockx'un öncülük ettiği çalışmada 376 farklı ilana hayali isimlerle yapılan başvurularda bir Belçikalı'nın Türk'e kıyasla mülakata çağrılma oranının en az 2 kat olduğu görülmüştü.

Akademisyenlere göre, Belçika'da ayrımcılığın azaltılması için ayrımcılıkla mücadele yasasının düzenli soruşturmalar ve ağır yaptırımları içerecek şekilde değiştirilmesi, istihdam piyasasında kota uygulaması ve kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmesi gerekiyor. Belçika'nın Flaman kesimindeki Aalst kentinde Sosyalist Parti'den belediye meclis üyeliği için aday olan Türk asıllı öğretmen Fatmagül Bilge başörtüsünü çıkarması yönünde yoğun baskılara maruz kaldığını belirterek adaylıktan istifa etmişti.

Ekimde yapılacak belediye seçimlerinde Sosyalistler'in aday olması yönündeki teklifini, başörtüsüne müdahale olmayacağı güvencesiyle kabul ettiğini belirten 26 yaşındaki Bilge "Fakat sonra seçilmem halinde meclis toplantılarında başörtüsünü çıkaracağım konusunda taahhüt istendi" diyerek Belçika'nın ipliğini Pazar çıkarmıştı. (milli gazete)

HABERE YORUM KAT