1. YAZARLAR

  2. Hasan Aksay

  3. Muhammed Mursi’nin yüz günü ve...
Hasan Aksay

Hasan Aksay

Yazarın Tüm Yazıları >

Muhammed Mursi’nin yüz günü ve...

22 Ekim 2012 Pazartesi 00:17A+A-

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, yüz gününün hesabını Stadyum’da verdi. Başarıları ümmeti sevindirdi. Mısır halkı, zaferinin önemini ne derece görüp şükretmekte? İnternet oylaması başarı, %42 demiş. Bu rakam, 1.Tur seçimdeki tehlikeli dengeyle beraber değerlendirilince, bir de dışarıdan bakan dost gözüne ihtiyaç olduğu görülüyor.

Buradan, İstanbul’dan bakınca, Muhterem Mursi’nin hizmet için, Mısır için, Ümmet için nasıl yürekten koşturduğunu görmemek mümkün değil. Demek ki halkın karşına çıkarken terini sildiğinden, dikkat etmeyen göremiyor. Uykusuz gecelerin göz kapağı altında doğurduğu şişlik de öyle? Ama biz buradan görür kadar kuvvetle hissediyoruz. Çünkü bütün yüreğiyle koştuğunu gösteren yüz delil göründü, yüz günde. Hudeybiye musalahasında olduğu gibi, sabır gerektiren meselelerin yüklediği sorumlulukla, milletin ve ümmetin beklenti ve acelesi arasında, yüreğinin nasıl bir tazyikle sıkıldığını hissetmiyor musunuz? Çıkar sınırını kıran, aklın tedbir sınırını zorlayan heyecanının, iman ve ahlak sahasında parladığını görmüyor musunuz?

TBMM’nde Prof. Dr. Ali Fuat Başgil ile Türkiye-Mısır dostluk cemiyetini kurmuştuk. Bir sene sonra Seyyid Kutup idam edildi. Protesto için, toptan istifa edip, dostluk grubunu kapattık. Daha evvelinden bugüne, yakından takip ettiğim Mısır’da, Sayın Mursi ile kıyaslanacak bir başkan görmedim. Teşekkür %42’de kalmamalıydı.

Bu kısa zamanda Filistin’le, Suriye ile yakından ilgilendi. Güzel adımlar attı. Ciddi bir gayret içinde. İran’a gitti. İran yönetimine rağmen, güçlü ifadelerle “Suriye’de kan durmalı” dedi. Türkiye’ye geldi. BM’de takdir toplayan konuşma yaptı. Halka hesap verdi. Af çıkardı. Devlet düzeninde ciddi onarımlar yaptı. Uganda’ya gitti. Şartlar ve imkanlara göre, gayret de, başarı da çok üstün. Yalnız askerle olan sorunları, kavgasız gürültüsüz çözmüş olması tek başına kalsa, %42 takdirini ikiye katlar. Mısır büyük ülke. Sorun çok. Derin güçler her yerde. Başarı ucuz değil.

Batı tipi çıkarcı muhalefet, kendine sıra gelmesi için iktidarın en başarılı hizmetinde dahi notunu düşük tutar. İslam’ın farkını kaybetmeyelim. Evet, İslam’da da herkesin bir meşrebi-mezhebi, tarzı, farklı partisi olabilir. Ama Müslüman, İslam’ın ana caddesinde kalmak, hak üzere karar vermek, birliğe, bütünlüğe dikkat etmekle sorumludur. Partiler, meşrepler, seçimde yarıştırır farklarını. Ama iktidarın ana caddede bir yanlışı yokken, not düşürerek milletin hızını kesmemeli. Mısır eski, tarihi büyük ama yarış pistine yeni çıkıyor. Ümmet tümüyle yeni yarışçı değil. Fakat bir fetret, ara dönem geçirdi. Baştan yanlış yapıp, patikalarda kaybolmayalım. Müslüman muhalefeti, yanlışı ikazla düzelterek, doğruya destek vererek hizmete katkıyla olur. İktidar da, müteşekkir olmalı.

Kalkınma milletçe olur. Yalnız iktidar, ne yapabilir? Hep devletin eline bakıyorsak yol bitmiştir. Demokrasideki bunca deneyimine rağmen, siyasetin ruhu olan ahlakı kaybettiği için Batı tıkandı. Siyasi meselelerin çeşitlenip çoğaldığı, devlet sorumluluklarının arttığı çağımızda demokrasi, yani halkın siyasi katılımı, bir kere daha zaruret olmuştur. O halde demokrasiyi yenilemeliyiz. İnsan saadetinin olmazsa olmazı olan ahlak, global dünya düzeni için de aynı derecede önemlidir. Aksi takdirde, idamla yargılanan Sırp canisi ödül ister; darbe sanığı kahramanlık taslar; Baas eşkıyası, Suriye’yi viran eder.

Çağın yaygın materyalist hastalığı ve derin dünya fitneleri karşısında, millet bünyesindeki dağınıklık, vahdetten uzak ciddiyetsizlik, fırka taassubu, ciddi tehlikelerdir. İyiliği inşa için vahdet ve gayret doğmazsa, yıkmak için vahdete de, akla da, fikre de ihtiyaç yoktur. Bela kendi gelir. Müslümanlar, ana caddedeki vahdet çıtasını yükseltmekle sorumludurlar. Ama yanılma. Meslekte, meşrepte, partide değil, ana caddede. Yani Kur’an ahlakında. Biraz dikkat ve gayretle Müslüman, imanındaki bu erdemleri hayat yapacaktır. Mısır halkı, devrimine, yönetimine güç katmalı, başarı çıtasını gönlünde de yükseltmelidir. Kardeş kardeşi uyarır. Aynı ikazı, siz de bize yapabilirsiniz. Teşekkür ederiz.

Bütün İslam dünyasına ve insanlığa Hak yolda birlik ve başarı diliyorum.

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT