1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhaliflerin Savunma Bakanı Halep’te
Muhaliflerin Savunma Bakanı Halep’te

Muhaliflerin Savunma Bakanı Halep’te

Suriye muhalefetinin Savunma Bakanı Esad Mustafa son zamanlarda rejimle muhalifler arasında büyük çatışmaların yaşandığı Halep’i ziyaret etti. Mustafa, Halep'te Al Jazeera Türk’e konuştu.

18 Nisan 2014 Cuma 21:50A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

2011 yılında başlayan savaş süresince Halep’i ziyaret eden ilk siyasetçi olan Esad Mustafa, ilk olarak Halep'in merkezinde bulunan cepheleri gezdi, daha sonra da  devam eden savaş hakkında komutanlardan bilgi aldı.

Farklı gruplara ait cephelerde incelemelerde bulunan Savunma Bakanı Esad Mustafa, savaşa dair detayları dinledi ve ardından hazır bulunan asker ve komutanlara hitaben konuşma yaptı.

"Bu savaşta Esed de bitecek"

Halep ziyareti sırasında Al Jazeera Türk’e konuşan Esad Mustafa, “Ülkemiz çılgın bir diktatörün inadı uğruna yakılıp yıkılıyor. Ancak bu savaş Esed’i bitirecek bir savaş. Burada direnenler onuru için, imanı için, çocukları ve gelecekleri için direniyorlar. Birlikte gördük; sivil insanlar, çoğu çocuk ve kadın, her gün tüm dünyanın gözleri önünde vahşice katlediliyor. Ve herkes bu barbarlığı izliyor. Tüm bu ihanete rağmen Suriye halkı bu topraklarda özgürlüğünden vazgeçmeyecek, hem savaşı hem de Esed’i bitirecektir” dedi.

Ülkelerinin işgal altında olduğunu söyleyen Mustafa, “Halkımızın düşmanı ülkelerle işbirliği yapan diktatör Esed kendi halkını tüketerek iktidarda kalacağını sanıyor. Bu aşamadan sonra Esed bunca dökülen kanın üzerine nasıl iktidarda kalabilir” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

“Direnişin ilk gününden bu yana tüm imkânsızlıklara rağmen pes etmeyen Suriye halkı, karşısında tüm öldürücü planlara ve kitlesel imha potansiyeline sahip zorba devlet güçlerine karşı savaşmaya devam etti. Gelinen noktadan sonra hiçbir şekilde pes etmeyecek ve dönüşü olmayan bu yoldan zaferle çıkacaktır. Biz Suriye hükümeti olarak dış dünyaya halkımızın mücadelesini anlatırken içeride de grupların kendi içinde de güç birliği yaparak daha güçlü bir mücadele vermeleri adına çaba sarf ediyoruz.”

Koruma ordusu eşlik etti

Halep halkıyla da sohbet eden Esad Mustafa’ya yoğun ilgi vardı. Cephedeki gezi esnasında birkaç yüz metre uzağa düşen varil bombalarında yaralananları hastanede ziyaret eden Savunma Bakanı hastane başhekiminden de bilgi aldı.

Onlarca koruma ile gezisini sürdüren Esad Mustafa’ya Savunma Bakan Yardımcısı Muhammed Nur Kelluf, Halep Askeri Meclis Başkanı Abdusselam Ahmedi ile birlikte birçok komutan eşlik etti. Muhalifler kendi içlerinde geliştirdikleri koruma taktikleriyle gün boyu süren hava bombardımanı ve karadan atılan top ve benzeri silahlara karşı Savunma Bakanı'nın can güvenliğini sağladılar.

Selahaddin Camii’nde namaz kılan bakan, Halep'in merkezinden ayrılarak etrafta bulunan stratejik savunma hatlarında incelemelerini sürdürdü.

HABERE YORUM KAT