1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Muhaliflerin Öcüsü Huda da Yakalandı
Muhaliflerin Öcüsü Huda da Yakalandı

Muhaliflerin Öcüsü Huda da Yakalandı

Libyalı muhaliflerin korkulu rüyası, rejimin bir numaralı savunucularından, Kaddafi’nin ‘cellat’ lakaplı emir eri Huda bin Amer yakalandı.

06 Eylül 2011 Salı 11:10A+A-

“Eğer devrim başarısız olursa, Huda bin Amer hepimizi asacak.” Huda bin Amer’in son derece masum bir görünüşü olabilir, ancak o muhalifler için, yüreklere korku salan bir öcüye bürünmüştü adeta. ‘Cellat’ ve ‘vampir’ lakaplarıyla anılan 57 yaşındaki kadının cuma günü yakalanması ise büyük coşku yarattı. Zira bin Amer, 27 yıl boyunca Kaddafi rejiminin halkına karşı işlediği vahşetlerle özdeşleşen simge isimlerden biri haline gelmişti.

Bin Amer, Kaddafi karşıtlarının kalesi olan Bingazi yakınlarından olmasına rağmen, rejimin, özellikle muhalif öğrenciler ve gençleri bastırmakla görevlendirdiği özel timlerde 13 senesini geçirdi. Ancak bir olay onun efsane haline gelmesine sebep oldu: Bin Amer 1984 yılında ABD’den dönen muhalif Libya Kurtuluş Cephesi’nin lideri Hamid el Şuveydi’nin Bingazi’de bir stadyumda yargılanmasında başrolü kaptı. El Şuveydi’nin ölüm cezasına çarptırılmasının ardından bin Amer, muhalif gencin herkesin gözü önünde asılmasını istedi. Darağacına asılan el Şuveydi’nin sandalyesini de o itti. Hatta bununla da kalmayıp izleyenlerin şaşkın bakışları altında el Şuveydi’nin can çekişen vücuduna yaklaşarak, hayatına kendi elleriyle son vermek için ayaklarına da asıldı.

‘Bingazi’nin tek erkeğiyim’

Libya liderinin ise bu olaydan sonra öz kızı kadar yakın hissettiği ve nikah şahitliğini yaptığı bin Amer’e daha da hayranlık duyduğu ve bu nedenle de yönetiminde önemli sorumluluklar verdiği anlatılıyor. Bin Amer doksanlı yıllarda iki kez Bingazi valisi atanmış. Memleketi olmasına rağmen bin Amer’in Bingazi halkını hor gördüğü, ünlü konuşmalarından birinde de “Burada erkek yok. Bingazi’nin tek erkeği benim” dediği bir şehir efsanesi olarak dilden dile dolaşmış. Bin Amer ayaklanmadan önce Kaddafi’nin Halk Komiteleri’nde denetim ve sansürden sorumluymuş. 2008’de Muhammed karikatürleri için çıkan protestoda göstericilere ateş açılması emrini veren de bizzat oymuş. Belinden tabancası eksik olmayan bin Amer, zaman zaman Kaddafi’nin elçisi olarak Arap liderlerini de ziyaret ediyormuş. Hatta son resmi görüşmelerinden birini de Beşşar Esad’la yapmış.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum