1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhalifler: Rusya ile Ankara'da İstişare Yürütüyoruz
Muhalifler: Rusya ile Ankara'da İstişare Yürütüyoruz

Muhalifler: Rusya ile Ankara'da İstişare Yürütüyoruz

Al Jazeera’ye konuşan Suriye’nin silahlı muhalif gruplarından üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Türkiye'nin arabuluculuğu ile Ankara'da Suriyeli muhaliflerle istişare yürüttüklerini söyledi. Görüşmeler Washington'un ilgisi ve bilgisi dışında yürütülüyor.

01 Aralık 2016 Perşembe 15:19A+A-

Ankara’da Suriye’nin silahlı muhalif grupları ile Rusya arasında görüşmeler yürütülüyor. Adının yazılmaması kaydıyla Al Jazeera’ye konuşan üst düzey bir muhalif yetkili, bunun müzakereler şeklinde değil, Türkiye’nin arabuluculuk yaptığı dolaylı istişareler formatıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Görüşmelerin amacının Halep’te şiddeti azaltmak ve insani yardımlara geçiş sağlamak olduğunu belirten muhalif yetkili, Rusya’nın tavizsiz bir tavır takındığını, ancak görüşmelerin şimdilik devam ettiğini söyledi.

Ankara’da muhalefet ile Rusya'nın görüşmeleriyle eş zamanlı olarak Suriyeli muhaliflerin siyasi geçiş müzakerelerini yürütmek için kurdukları Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicap ile Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu arasında da bir görüşme gerçekleşti.

Financial Times Gazetesi, bugünkü sayısında Suriyeli muhaliflerin Ankara’da Rusya ile gizli görüşmeler yaptığını yazmıştı. Gazete 4 muhalif yetkilinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde bu adımın Türkiye'nin inisiyatifiyle gerçekleştiğini duyurmuştu. Haberde bir muhalif yetkili, görüşmelerin Washington'un ilgisi ve bilgisi dışında yürütüldüğünü ifade etmişti.

Lavrov: Herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik

Gazeteciler, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un Alanya ziyareti sırasında Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu konuyu sordu. Lavrov şu yanıtı verdi:

"Biz Suriye'deki herkesle görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Siyasi muhalefet şu anda göçmenlerden oluşuyor çoğunlukla, onlarla görüşemiyoruz. Bir kısım da Suriye'de, gerçekten vatansever. Hiçbir yere gitmiyor. Bu kesimlerle de görüşeceğiz. Barış sürecini desteklemek için Savunma Bakanlığı ve diğer kurumlar da bunun için çalışıyor. Biz hiçbir zaman kimseyle görüşmeyiz demedik, demeyiz de.

Türkiye'yle görüşmeler sürüyor, bilgi teatisinde bulunuyoruz devamlı olarak. Bu tarafların şu anda neler yapmak istediğini bilmek isteriz. Detayları vermeyeceğim ama görüşmeler devam ediyor."

Çavuşoğlu: Rusya'nın muhalefetle görüşmesi doğaldır

Çavuşoğlu da Lavrov'un ardından "Rusya'nın muhalefetle görüşmesi son derece doğaldır" dedi. Öneriyi 9 Ağustos'taki görüşmede dile getirdiğini belirtti:

"Ağustos ayındaki ziyaretimizde Petersburg'da dostum Sergey'e Rusya'nın muhalefetle görüşmesinde yarar var demiştim. Sergey de 'biz herkesle görüşmeye hazırız' demişti hiç tereddüt etmeden. Suriye'de kalıcı çözüm için Rusya'nın yapıcı rolünü hep dile getirdik.

Rusya'nın muhalefele görüşmesi son derece doğaldır. Toprak bütünlüğü yanında ülkenin birliğini sağlamak gerekiyor, kapsayıcı olmak gerekiyor. Suriye halkının hepsinin içinde olacağı, kimsenin dışlanmadığı bir sistem olursa kalıcı barış olur."

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT