1. YAZARLAR

  2. Mazin Hammad

  3. Mugniye dosyası kapanmadı
Mazin Hammad

Mazin Hammad

Yazarın Tüm Yazıları >

Mugniye dosyası kapanmadı

05 Eylül 2008 Cuma 04:59A+A-

Hizbullah’ın Mugniye suikastının intikamını almamış olması İsrail’i de şaşırtıyor. Örgüt kendisine bahane verecek bir an kolluyor olabilir

Hizbullah’ın askeri operasyonlarının komutanı İmad Mugniye’nin öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Örgütün genel sekreteri Hasan Nasrallah’ın vaat ettiği gibi, Mugniye’nin intikamı alınmadı. Hizbullah liderlerinden hiçbirinin intikam için belirli bir zaman belirlememesine rağmen bu ayların geçmesi intikamın ertelenmesine yol açan sebepler hakkında soru işareti yaratıyor.

Belki de Lübnan’da sağlanan uzlaşı, birlik hükümeti kurulması, cumhurbaşkanının seçilmesi ve Doha Anlaşması’nın öngördüğü doğrultuda seçim yasasında anlaşılması, Hizbullah’ı hali hazırdaki şartlarda intikam eylemini dondurmaya sevk etmiş olabilir.

Fakat Los Angeles Times gazetesinin internet sitesinde yayımladığı bir haber, Mugniye suikastının intikamının şu ana kadar alınmamasının sebeplerine dair yapılan sorgulamaya bir nebze yanıt verebilir. Haberin ifade ettiği üzere Tahran’la Caracas arasındaki stratejik ortaklık, Batılı hükümetleri, Hizbullah’ın bu ilişkileri Venezüella’da faaliyet gösteren hücrelerinin sayısını artırmak için kullanacağı endişesini körükledi.

İsrail gazetelerinin ifade ettiğine göre, İranlılar uzun zamandır Güney Amerika’da Hizbullah’la işbirliği içinde gizli faaliyetlerde bulunuyorlar. ABD dışişleri bakanlığı da 1992 ve 1994’de İranlıların Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te İsrail elçiliğinin ve bir Yahudi merkezinin maruz kaldığı iki saldırının arkasında olabileceğini düşünüyor.

Hizbullah’ın bölge dışındaki İsraillileri kaçırma niyetine dair istihbarat raporları, İsrail’i yolcuları dikkatli olmaları yönünde uyarmaya sevk etti. Başbakana bağlı terörle savaş ofisi, söz konusu raporların Hizbullah’ın geçen şubatta Şam’da meydana gelen Mugniye suikastının intikamını almak için İsraillileri kaçırma niyeti taşıdığını ifade ettiğini belirtti.

İsrail elçiliklerine yönelik uyarının dünyanın dört bir yanı için geçerli olmasına rağmen, İsrail gazeteleri istihbarat kaynaklarına dayanarak Hizbullah’ın faaliyetlerini yoğunlaştırmaya çalıştığı yer hakkında bazı bilgilere sahip olduğunu yazdı, ancak yeri belirtmeyi reddetti.

İsrail kendisi açısından Mugniye suikastına karıştığını hâlâ yalanlıyor. Fakat Sunday Times gazetesi öldürücü saldırıyı Mossad’ın gerçekleştirdiğini İsrail kaynaklarından teyit etti. Hizbullah’ın genel sekreter yardımcısı Naim Kasım’sa suikasttan birkaç hafta sonra örgütün İsrail’in Mugniye’nin aracını patlattığına dair kesin bilgilere sahip olduğunu ve başka çevrelerin eyleme katıldığı iddialarının hiçbir temeli olmadığını teyit etmişti.

Hizbullah’ın şu an veya yakın gelecekte intikam alacağını kanıtlamak için bu bilgiler yeterli değil. Zira örgütün diğer Lübnanlı gruplarla ve özellikle de hükümet yanlısı gruplarla hassas ilişkisi, gölgesini Lübnan’da hâlâ kırılgan olan iç barışın üzerine bırakacak hızlı bir karar almasını engelliyor.

Kanımca Hizbullah yönetimi en uygun şartları veya İsrail’in işleyeceği ve direnişin Mugniye’nin intikamının haklı gerekçesi olarak sunabileceği hatayı bekliyor. (Katar gazetesi Vatan, 31 Ağustos 2008)

Radikal gazetesi

YAZIYA YORUM KAT