1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Moskova'da Suriye Görüşmeleri Başlıyor
Moskova'da Suriye Görüşmeleri Başlıyor

Moskova'da Suriye Görüşmeleri Başlıyor

Suriye rejimi ile ülke içinde faaliyetlerine izin verilen muhalifleri bir araya getirecek toplantı, Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı. Suriye muhalif koalisyonu toplantıda yer almıyor.

26 Ocak 2015 Pazartesi 18:43A+A-

Moskova'daki toplantı için 36 kişiye davetiye gönderildi, çoğunluğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi 14 kişi toplantıya katılmayacağını açıkladı.

İki gün boyunca 'muhalif gruplar' arasında yürütülecek görüşmelerin ardından, muhalifler BM Temsilcisi gözetiminde Çarşamba günü Suriye rejimi heyeti ile görüşecek. Suriye rejimi Rusya’ya Moskova görüşmelerinde ülkeyi, BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi’nin başkanlığında, Cenevre-2 Konferansı’na katılan heyetin temsil edeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın konukevinde gerçekleşecek toplantıya Çarşamba akşamı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da katılması planlanıyor.

Moskova toplantısına katılacak muhalif gruplar arasında, Barışçıl Değişim Güçleri Koalisyonu Siyasi Büro Şefi Mazin Mağribiye yer alacak.

Suriyeli muhalif sanatçı Cemal Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada Moskova’daki toplantıya katılacağını açıkladı.

Ulusal Demokratik Değişim Güçleri'nin koordinasyon heyeti, Moskova toplantılarına katılım için Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in katılımını şart koşmuştu.

PYD Genel Başkanı Salih Müslim, kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmada Moskova’ya gideceğini açıklamıştı.

‘Bu diyaloğun başarı şansı yok’

Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatör Yardımcısı Heysem Menna, Moskova toplantısına ilişkin ‘Moskova’ya gitmek isteyen gidebilir. Birçok sebepten ötürü bu diyalogun başarıya ulaşma şansı yok. Bu sebeplerin en önemlisi rejim adına müzakerelere katılacak kişilerin hiçbir yetkiye sahip olmaması’ ifadelerini kullandı.

Diyalog görüşmelerinden önce güven inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Menna, Moskova görüşmeleri öncesinde ölüm ve yıkımın artışa geçtiğini söyledi.

Kerry'den destek

Cenevre'de BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın tarafları bir araya getirme planına destek verdiğini açıklamıştı.

Rusya'nın girişiminin 'yararlı olmasını' umduğunu belirten Kerry, Suriye meselesinin ABD için 'ön planda olmaya' devam ettiğini vurgulamıştı.

SMDK'dan olumsuz yanıt

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca yaptığı açıklamada, Cenevre-1 temelinde yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını söylemişti.

Hoca, "muhalefetin en büyük kanadı" SMDK'nın Moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediğini, yalnızca bazı muhaliflere kişisel olarak davet gittiğini belirterek, ‘Ne SMDK'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var’ demişti.

Muaz Hatib de gitmeyeceğini açıklamıştı

Daha önce Moskova'ya giden ve Rus yetkililerle görüşen SMDK eski başkanı Ahmed Muaz Hatib, Moskova'da rejimle muhalefeti bir araya getirmesi öngörülen görüşmelere katılmama kararı aldığını açıklamıştı. Rejimle masaya oturmak gibi bir çekincelerinin olmadığını belirten Hatib, gerekçe olarak rejimin taleplerine cevap vermemesini göstermişti.

Kahire toplantısı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumartesi günü toplanan Suriye muhalefeti, Cenevre Bildirisi ve BM kararları doğrultusunda siyasi çözümün önemini teyit eden bir bildiri yayınladı.

Katılımcılar Moskova'da 26-29 Ocak tarihlerinde, muhalefet ve Beşşar Esed yönetiminin bir araya getirilmesi planlanan görüşmelere değinilmediğini vurguladı.

Bildirid, siyasi çözümün, demokratik rejim ve sivil devlete geçilmesini hedeflediği kaydedildi. Şiddet ve mezhepçiliğin kınandığı bildiride 'demokratik değişim' vurgulandı. Suriye’deki tüm yabancı savaşçıların uzaklaştırılması konusunda da anlaşmaya ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Kahire'de ilkbaharda düzenlenmesi planlanan Suriye ulusal konferansına katılım çağrısı yapılan bildiride, konferans hazırlığı için muhalif gruplarla iletişimi sağlayacak bir komisyon kurulması istendi.

Toplantıya katılan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Fayiz Sara, Kahire Bildirisi’nde Beşşar Esed'in geleceğine değinilmemesine ilişkin bir soruya, ‘Kahire Bildirisi, Esed'in kaderinin ne olacağının belirlendiği Cenevre Bildirisi doğrultusunda, siyasi çözümü teyit ediyor’ şeklinde cevap verdi.

Al Jazeera / AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum