1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORO

  4. Moro Müslümanları Türkiye’den Yardım İstiyor
Moro Müslümanları Türkiye’den Yardım İstiyor

Moro Müslümanları Türkiye’den Yardım İstiyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri İbrahim “Kurulacak hükümetimizi yönetebilmek için Türkiye’den yol göstermesini istiyoruz” dedi.

26 Mart 2014 Çarşamba 12:19A+A-

Filipin hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro adasında yaşayan Müslümanlar arasında kırk yılı aşkın süredir devam eden ve en az 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmayı sona erdirmek için Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MIKC) ve hükümet arasında imzalanacak nihai barış anlaşması öncesi, MİKC lideri Hacı Murad İbrahim, Anadolu Ajansı’na konuştu.

Filipinlerin güneyindeki Kotobato şehrinde yer alan Darapanan Kampı’nda AA muhabirine açıklamalarda bulunan İbrahim, “Türkiye sadece Ortadoğu’da değil, tüm dünyada Müslümanların sorunları ile ilgilenen bir ülke” ifadesini kullandı.

Filipinler hükümetiyle yürüttükleri barış görüşmelerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını ve İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) barış sürecini denetlemekle görevli uluslararası Bağımsız Gözlemci Heyeti’nin bir üyesi olduğunu hatırlatan İbrahim, “Türk hükümetine ve Türkiye halkına Moro davasına verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye’deki mevcut hükümet başından beri samimi bir şekilde bize destek oldu. Filipinler hükümeti ile imzalayacağımız barış anlaşmasının hayata geçirilmesi noktasında da bu desteğin artarak devam etmesini istiyoruz” dedi.

“Bağımsızlığa alternatif arıyoruz”

Filipinler hükümeti ile yürüttükleri barış anlaşmasının Moro bölgesine bağımsızlık hakkı tanımadığının hatırlatılması üzerine İbrahim, “Moro halkının bağımsızlık özleminden vazgeçmedik ancak Filipinler hükümeti bize yeterince yetki verirse bu bağımsızlığa bir alternatif olabilir” dedi.

Bağımsızlığın Moro halkının ortak hakkı olduğunu vurgulayan İbrahim, “Bu haktan vazgeçmeye karar vermek bizim yetkimizde değil, buna halk karar verir. Ancak biz hükümetle bir siyasi çözüm üzerinde anlaşabiliriz.  Eğer Filipinler hükümeti bize kendi kendimizi yönetecek kadar güç verirse, bu halkımızın bağımsızlık arzusuna bir alternatif olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Filipinler hükümeti ile imzalayacakları nihai barış anlaşmasının mükemmel olmadığını bildiklerini söyleyen İbrahim, bunca yıldır kendi kendilerini yönetecek yetkilere ulaşabilmek için mücadele ettiklerini belirtti. İbrahim, “Bu anlaşmada karşılıklı tavizler verdik. Eğer bu anlaşma tam olarak uygulanırsa, Moro halkının kendi kendisini yönetme arzusunu karşılayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Silahlar uluslararası gözetime bırakılacak

Filipinler hükümeti ile imzalanacak nihai barış anlaşması uyarınca silahların “kullanım dışı” kalacağına dikkati çeken İbrahim, Moro İslami Kurtuluş Cephesi savaşçılarının silahlarının bir kısmının yeni oluşturulacak “Barış ve Güvenlik” timi ile Moro polis gücü tarafından kullanılacağını söyledi. Geriye kalan silahların oluşturulacak uluslararası bir komisyonun gözetimi altına bırakılacağını vurgulayan İbrahim, “Silahları Filipinler hükümetine teslim etmemiz ya da imha edilmesine izin vermemiz söz konusu değil” diye konuştu.

“Karşı çıkan gruplar toplumdan izole olur”

Anlaşmaya karşı çıkan diğer grupların sabotaj ve askeri faaliyetlerini sürdürme kabiliyetine hala sahip olduklarına dikkati çeken İbrahim, “Eğer Moro halkı bu anlaşmadan memnun kalırsa bu gruplara olan desteğini kesecektir” dedi. “Barış anlaşmasına karşı çıkan gruplar toplumdan izole olacaklardır” diyen İbrahim, bu grupların böyle bir durumda ayakta kalmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

İbrahim, barış sürecinin MNLF de dahil Moro’daki tüm diğer gruplara açık olduğunun altını çizerek, bunu sabote etmek isteyenlere halkın müsaade etmeyeceğini söyledi.

“Barış için her şans denenmeli”

Kendilerinin onlarca yıldır silahlı mücadele verdiğini ve silahlı mücadele veren diğer grupları suçlamadığını söyleyen İbrahim, “Eğer biz Moro’daki barış anlaşmasında başarıya ulaşırsak, dünyanın dört bir yanındaki diğer Müslüman örgütlberi de bu yönde teşvik etmiş olacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT