1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORİTANYA

  4. Moritanya'dan Mossad Ajanlarına Operasyon
Moritanyadan Mossad Ajanlarına Operasyon

Moritanya'dan Mossad Ajanlarına Operasyon

İsrail'le ilişkilerini Gazze saldırısından sonra kesen Moritanya dev bir Mossad operasyonuna imza attı.

08 Ocak 2012 Pazar 15:10A+A-

Afrika ülkesi Moritanya'da, aralarında Hamas liderlerinden Mahmud el-Mabhuh'a 2010 yılında Dubai'de düzenlenen suikastte görev aldığı iddia edilen bir Ürdünlünün de olduğu bazı Mossad ajanlarının tutuklandığı bildirildi. Moritanya'nın el-Huriyeh gazetesinin haberinde, çökertilen Mossad hücresinde "bazı Arap ülkelerinden işadamları ve aktivistlerin" bulunduğu, şebekenin Fares el-Benna kimliğini kullanan bir ajanın yakalanmasından sonra deşifre edildiği kaydedildi. El-Huriyeh'in, Fares el-Benna kimliğini kullanan casusun şüpheli faaliyetleri nedeniyle birkaç hafta süren takibinin ardından bu kişiyle bağlantılı başka casusların tespit edilerek tutuklandığını yazdı.

SON TEKNOLOJİ CİZHAZLAR BULUNDU

Haberde Ürdün vatandaşı olan Fares el-Benna'nın evine düzenlenen baskında, Moritanya'nın Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi'ne el yazısı ile yazılmış bir mektup bulunduğu ifade ediliyor. Mektupta, casusun Dubai'de Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh'a düzenlenen suikaste katıldığını ifade ettiği kaydediliyor. Casusun ayrıca, Etiyopya Havayollarına ait ET 409 sefer sayılı uçağın, 24 Ocak 2010 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Refik Hariri Uluslararası Havaalanından Addis Ababa'ya gitmek için kalkışından 5 dakika sonra infilak ederek düşmesi olayının da Mossad tarafından gerçekleştirildiği ve kendisinin de olaya karıştığını belirttiği ileri sürülüyor. Evde yapılan aramalarda bu mektubun yanısıra, birkaç farklı resmi içeren sahte pasaport, onlarca kredi kartı ve bir tür verici olduğuna inanılan gelişmiş bir cihaz bulunduğu da gazetenin haberinde yer alıyor.

Uluslararası suikast

20 Ocak 2010 tarihinde Dubai'de bir otelde ölü bulunan, Hamas'ın askeri kanadı İzettin el Kassam Tugayları'nın kurucularından Mahmud el Mabhuh'un, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın suikastine kurban gittiği ortaya çıkmıştı. Mossad suikastla ilgili açıklama yapmazken, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman suçlamaları reddetmiş, Dubai Emniyet Müdürü Dahi Halfan Tamim ise, Hamas liderinin öldürülmesinde İsrail'in rolü olduğundan yüzde 99 emin olduğunu açıklamıştı. Dubai polisi, el Mabhuh suikastının şüphelileri arasında altı İngiliz ile üç İrlandalının bulunduğu toplam 11 Avrupalının ismini ve kimlik bilgilerini açıklamış, İngiltere, İrlanda, Almanya, Fransa ve Avustralya vatandaşlarına ait çalıntı veya sahte pasaport ve kimliklerin kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT