1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “Modern İnsanın Çıkmazı ve İslam’ın Cevabı”
“Modern İnsanın Çıkmazı ve İslam’ın Cevabı”

“Modern İnsanın Çıkmazı ve İslam’ın Cevabı”

Bingöl Üniversitesinde “Modern İnsanın Çıkmazı ve İslam’ın Cevabı” konulu konferans yapıldı.

29 Mart 2013 Cuma 14:49A+A-

Bingöl üniversitesi Bilgi ve Düşünce kulübünün davetlisi olarak Bingöl’e gelen Ramazan KAYAN Üniversite Rektörlüğünün konferans salonunda “Modern İnsanın Çıkmazı ve İslam’ın Cevabı” konulu bir konferans verdi.

Bilgi ve Düşünce Kulübü öğrencilerinden Gazi ŞİMŞEK’in sunuculuğunu yaptığı program, yazar hakkında kısa bir özgeçmiş verilerek başlandı.

Ramazan KAYAN konferansında, şu sıralar gündeminde başkonusu olan Barış kavramını merkeze alarak, değerlendirdi. KAYAN modern insanın çıkmazlarını aşabilmesini barışın beş halini tesis etmekle mümkün olacağını ifade etti.

Özetle, bunların ilki, insanın kendisiyle barışık olmasıdır diyen yazar, "Yeryüzünde örnek ve önder olabilmek için kişinin kendisiyle barışık olması lazım. Kişinin kendini vahiyle terbiye etmesi lazım. İlahi disipline teslim olarak yaradılış amacına uygun, arzın imarı, neslin ıslahı için misyon adamı olması lazım. Kendisiyle barışık olmayan insan edilgen değil etkendir, belirleyici değil sürükleyicidir, esen rüzgar karşısında sürekli yön değiştirir, modern çağ insanı kurtlaştırır. İslam’ın çağı ise insanı kardeşleştirir. İnsana ise yakışan kardeşleşmektir. Modern çağ insanı özgürleştirme çağıdır fakat özgürleştirmede kısıtlama getirmez. İslam’ın çağı ise insanı Rabbanileştirir. Barışı gerçekleştirecek olan kişi önce halife olması gerekir. Kendisiyle kavgalı olan, iç dünyasında çatışmalar yaşayan, fıtratıyla bozuşan, öz değerlerinden uzaklaşan, özüne dönemeyen bir insanın halife olması mümkün değildir  diyen KAYAN, ikincİ olarak İnsanın toplumla barışık olması halidir dedi. Ali İmran 110. ayetinin bu hali karşılayan çok net ifadeleri barındırdığını belirtti ilgili ayet”Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı bir ümmet olmak üzere vücuda geldiniz.”İnsanın toplum ile barışık olması gerektiğini de ifade eden Kayan, "İnsanın insanla barışık olması, sadece kendisiyle barışık olmak işin bir aşamasıdır. İnsanlık diye bir derdimiz var mı? Çürüyen insanlık, kokuşan insanlık, insanlıktan çıkmış insanlara yönelik bir ıslah projemiz, bir girişimimizin olup olmadığını kendimize soracağız. Biz kendimiz için değil insanlık için varız. İşte Rabbimiz bizi böyle tarif ediyor. Müslüman sadece kendisi için yaşayan değildir. Müslüman ötekisi için yaşayan insandır. Başkası için yaşayan insandır. Sadece kendisi için yaşayan kendisini küçültmüş ve daraltmıştır" şeklinde konuştu Erdem başkası için yaşayabilmektir. Modernizm ise insanı yabancılaştırır, bencilleştirir ve ben merkezciliğine götürür dedi.

"Üçüncüsü İnsanın evrenle barışık olması dır: Bizler yeryüzünün fitneye, fesada uğramasına izin vermemeliyiz bunun sağlanması için öncelikle evrenle barışık olmak gerekir,dünyanın içinde olacağız  ama dünyacı olmayacağız,dünyanın varisi, öncüsü olmak biz Müslümanlara yakışır" diyen KAYAN dördüncü olarak  insanın Allah ile barışık olmasıdır dedi. " Bizler Allah’tan bağımsız yaşayamayız Allah’la ilişkilerimiz iyi olmalıdır ,değer kazanmak istiyorsak yaradana değer vermeliyiz, bizler için Allah neyi ifade ediyorsa bizlerde Allah için onu ifade ediyoruz, biz Allah’ı sürekli gündemimizde tutarsak Allah’ta bizi gündeminde tutar.Hiçbir renge bağlı kalmayacağız, Allahın boyasıyla boyanmaya çalışmalıyız. Allah’a muhtaç olduğumuzu unutmamalıyız. Allah Samed’ tir yani hiçbir şeye muhtaç değildir. Ama herkes ona muhtaçtır. Allah’la barışık olmanın iki kilit yolu vardır bunlar Tevhid ve Takva dır dedi. Bunların sonucusu İnsanın ölümle barışık olması hali dir diyen Yazar  devamla "Ölümü ötelemeye çalışmamalıyız, ölümle barışık olmalıyız, ölümü hayatın merkezinde tutmalıyız, ölümü göze almadan özgürleşemeyiz, ölümle dost olduğumuzda korkmayız, çekinmeyiz, güçlenir ve kuvvetleniriz" diyen KAYAN ,"kendimize sormamız gereken soru bizlere nasıl bir ölüm yakışır" diyerek çarpıcı bir soru ile konuşmasını sonlandırdı..

Konferansın ardında Araştırmacı-Yazar Ramazan KAYAN Bilgi ve Düşünce Kulübü öğrencileriyle birlikte B.Ü İlahiyat Fakültesi Dekanı Halil ÇİÇEK’i makamında ziyaret etti,bu kısa ziyaretin ardından Bilgi ve Düşünce Derneğinide ziyaret eden Yazar  dernek üyeleriyle beraber yenen akşam yemeğinin ardından Bingöl’den uğurlandı.

 

HABERE YORUM KAT