1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Modaya Darbeci Hafter Yanlıları da Katıldı
Modaya Darbeci Hafter Yanlıları da Katıldı

Modaya Darbeci Hafter Yanlıları da Katıldı

Libya'da darbe yanlısı Hafter ve Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği Tobruk hükümeti, Türkiye'yi 'ülkeye silah sokmak' ve 'savaşmaları için insanları satın almakla' suçladı.

28 Şubat 2015 Cumartesi 02:26A+A-

Libya’da darbe girişiminde bulunan eski General Hafter’i destekleyen Tobruk’taki hükümet başkanı Abdullah Sini, Mısır'ın CBC televizyonuna verdiği mülakatta, “Türkiye, ülkemize birbirimizi öldürmek için bazı silahlı gruplara silah gönderen bir devlet” dedi.

Türkiye'nin samimi olmadığını iddia eden Sini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap dünyasında "Müslümanların Halifesi ve İslam’ın lideri" rolünü üstlenmeye çalıştığını  öne sürdü.

Sini, “Biz Libya halkı bir gün tekrar birlik içinde olacağız. Fakat ülkemizi karıştırmaya çalışan ülkeler lanetli olacak, utanç içinde kalacak” dedi.

“Türkiye’den hiç olmazsa tarafsız bakmasını istiyoruz” diyen Sini, “Onlar ülkemizi karıştıracak her şeyi yapıyorlar. Silah, mühimmat, para göndermenin yanında insanları satın alıyorlar, insanlarımızı birbiriyle savaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerini Libya’dan çıkartma kararına da değinen Sini, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin buradaki çıkarları her şekilde hedefte olacak. Türk şirketleri ve ticari sözleşmelerine bakacağız ve gerektiği gibi sonlandıracağız. Türklerin geri kalan hakları da varsa onlara vereceğiz. Söz konusu anlaşmalarda ayrıcalıklar varsa çekeceğiz ve bu ayrıcalıkları bizim yanımızda duran ülkelerin şirketlerine vereceğiz. Çünkü zor zamanlarda yanımızda duran ülkeler burada en büyük çıkarı hak ediyor. Biz Türkiye’ye düşmanlık sergilemeyecegiz fakat tüm ilişkilerimizi keseceğiz. Sonuçta biz meşru  bir devletiz ve kimse bizim verebileceğimiz bir karara karışamaz.”

Tobruk hükümeti Mısır'daki Sisi yönetimi tarafindan da destekleniyor.

Sini geçen hafta da Şarku'l Evsat gazetesinde yayımlanan mülakatta, Türkiye'yi Libya’nın içişlerine karışmakla suçlamış ve Libya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 17 Şubat Devrimi'nin başından bu yana Libya’nın yeniden imar ve inşası ile devlet kurumlarının kapasitelerinin geliştirilmesi için sağladığı desteği vurgulamıştı.

Ankara ülkede ortaya çıkan iki ayrı hükümet arasında arabuluculuk faaliyetleri yürütülmesini ve uzlaşma sağlanmasını istiyor.

Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmişti.

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı geçen yılın başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Ülkedeki iç savaş, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli general Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT