1. HABERLER

  2. HABER

  3. MİT TIR'ında İlk Tutuklama ve Gözaltılar
MİT TIR'ında İlk Tutuklama ve Gözaltılar

MİT TIR'ında İlk Tutuklama ve Gözaltılar

MİT TIR'larını durdurulmasına neden olan ihbarın arkasındaki isimler olduğu öne sürülen bir subay ve bir astsubay hakkında tutuklama kararı çıktı.

09 Nisan 2014 Çarşamba 11:34A+A-

Adana'da MİT TIR'larını durdurulmasına neden olan ihbarın arkasındaki isimler olduğu öne sürülen Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Hakan Gençer ile Astsubay Gültekin Menge hakkında tutuklama kararı çıktı.

Daha önce Ankara'da gözaltına alınıp Adana'ya getirilen ancak özel yetkili hakim tarafından serbest bırakılan iki istihbaratçı hakkında yeni deliller ışığında tutuklama kararı verildi. Tutuklama talimatı dün Adana'dan askerlerin ikamet ettiği Adana'ya gönderildi.

Savcı Doğan'dan geri adım yok

Adana'daki MİT TIR'ları soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Ali Doğan'ın, soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayburt'a defalarca talimat ve talep göndermesine rağmen dosyanın Ankara ayağının engellenmeye çalışıldığı iddia ediliyor. TIR'ların aranması için yapılan mizansen ihbarın peşine düşen istihbarat birimleri, Ankara'dan iki askerin iki gün süreyle Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Çelepoğlu ve Alay Komutanı Özkan Çokay ile telefon görüşme trafiğini tespit etti. Adil yargılamayı engellemek isteyen paralel yapının askerî mahkemeyi devreye soktuğu, bu amaçla TIR soruşturmasının devredilmesini askerî savcılıktan iki kez istediği ortaya çıktı. Savcı Doğan'ın ise İzmir'de devam eden 'casusluk' soruşturmasını referans göstererek, yargılamanın sivil mahkemede yapılabileceğini askeri savcılığa ilettiği öğrenildi.

Makamı dışında da dinlenmiş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun makam odasında, aralarında Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun katıldığı ve 'üst düzey gizlilikle' yapılan Suriye'ye müdahale konulu toplantının ortam dinlemesinin kayıtlarının YouTube'de yayınlanması üzerine harekete geçen istihbarat birimleri, Davutoğlu'nun makam odası dışında da takip edildiğini ortaya çıkardı. Dışişleri Bakanı'nın, MİT TIR'ları ile ilgili yaşanan arama skandalı sürecinde de paralel yapının yakın takibinde olduğu belirlendi. TIR'lara baskın yapıldığı gün, dünyanın dörtbir yanındaki büyükelçileri Adana'ya davet eden ve onlara konferans veren Davutoğlu'nun, aynı gün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'la bütün temaslarının kayda alındığı öğrenildi. Devletin en mahrem görüşmelerini dinleyip ifşa etmekte sakınca görmeyen şebekenin, devletin atacağı hamlelerden önceden haberdar olup buna göre önlem almayı amaçladığı dile getiriliyor.

Adana'da MİT TIR'larına yönelik paralel baskınlar sırasında kentte organize durumdaki çetenin, kamu görevlilerinin çoğunu dinleterek hem TIR'larla ilgili bilgileri öğrendiği hem de TIR operasyonuna engel olunmasının önüne geçmeye çalıştığı kaydedildi. 

***

Paralel Temizlikte Düğmeye Basıldı: 13 Gözaltı

Adana ve Ankara'da toplam 13 gözaltı var. Casusluk ve yasa dışı dinleme ile suçlanan polislerin evlerine baskın.

Gözaltındakiler 'Sahte isimle yasa dışı dinleme yapmak ve eyleme iştirak etmek'le suçlanıyor. 17-25 Aralık operasyonlarıyla, montajlı tuzaklarla hükümete darbe girişiminde bulunan 'paralel yapı'yı çökertme operasyonu Adana ve Ankara'dan başladı. 7'si müdür 13 polis gözaltına alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingleri sırasında “inlerine gireceğiz” dediği ve operasyon için seçim sonrasını gösterdiği 'paralel yapı' için dün düğmeye basıldı. Adana ve Ankara'da 4'ü müdür 13 polis gözaltına alındı.

İlk gözaltı haberi Adana'dan geldi. MİT'e ait TIR'ların durdurulduğu Adana'da “Sahte isimli yasadışı dinleme yapmak ve eyleme iştirak etmek” suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında dün saat 07.00 sıralarında operasyon başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün de desteğiyle gerçekleştirilen operasyonda; 17 Aralık operasyonundan sonra İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı'ndan Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksek Okulu'na Öğretmen Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilen eski Emniyet Müdürü Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü'ne atanan Ertuğrul Yetkin, 100'üncü Yıl Polis Merkez Amirliği'nde Grup Amiri olan Komiser Fevzi Mert ile İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal ile söz konusu şubede görev yaparken emekli olan Abdullah Karaca'nın lojman ve evlerine baskın yapıldı.

Zanlılar gözaltına alınırken, evlerinde de detaylı bir arama yapıldı. Aramada suç unsuru olabileceği belirtilen bazı dijital malzemelere el konuldu. Şüpheliler, geniş güvenlik önlemleri altında getirildiği Adli Tıp Birimi'nde sağlık kontrolünden ardından sorgulanmak üzere Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Aynı saatlerde bir operasyon haberi de Ankara'dan geldi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 4 polis müdürü gözaltına alındı.

Öte yandan 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından başlayan görev değişiklikleri dün de devam etti. Aydın Emniyet Müdürlüğü'nde 70 polisin, Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde ise 2 müdür yardımcısının görev yeri değişti.

 

HABERE YORUM KAT