1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MİT Artık Kayıtsız Silah Taşıyabilecek
MİT Artık Kayıtsız Silah Taşıyabilecek

MİT Artık Kayıtsız Silah Taşıyabilecek

Taşınır Mal Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle MİT Müsteşarı'na, satın alınan 'silah' gibi bazı taşınır malların 'kayda alınmaması' yetkisi verildiği, ayrıca bu tip malların teşkilatta giriş-çıkışları yapılırken 'işlem belgesi düzenlenmeyeceği' hükmünün

25 Mayıs 2016 Çarşamba 18:59A+A-

Cumhuriyet'in haberine göre, yapılan değişiklikle, 'taşınır mal işlem belgesi düzenlenmeyecek' konular arasında, şu bent eklendi:

"g) (Ek: 5/4/2016-2016/8769) 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda yer alan görevlerin ifası amacıyla, satın alma yoluyla temin edilen ve üst yönetici tarafından kayda alınmaması uygun görülen taşınır mallar."

Yönetmelikte 'taşınır mallar' tanımı yapılırken bunlar arasında 'silah ve taşıt'ların da sayılması değişikliğin rengini değiştirdi. Yani bu değişiklikle, üst yönetici konumundaki MİT Müsteşarı, satın alınan silah ve araç gibi 'taşınır mallar'ın 'kayda alınmamasına' karar verebilecek. İkinci olarak da teşkilatta kayıtdışı tutulan bu taşınır malların 'girişleri ile çıkış ve depolar arasında devir işlemlerinde', 'taşınır mal işlem belgesi' düzenlenmeyecek.

Bu yönetmelik, satın alınan bir silahın, teşkilatın kayıtlarına girmeden kullanılabilmesinin önünü açarken, teşkilattan da hiçbir belge düzenlenmeden çıkışı yapılacak. Böyle önemli bir yetkinin, yasayla değil, yönetmelikle düzenlenmiş olması ise soru işaretlerine neden oldu.

Oysa, yönetmelikte 'işlem belgesi düzenlenmeden' kullanılacak taşınır mallar sayılırken, çok istisnai ve basit konular seçilmiş: Elektrik, su, doğalgaz, kum, çakıl, bahçe toprağı, bahçe gübresi, çim tohumu, fidan, fide, çiçek, tıbbi sarf malzemeleri, yedek parça, yağ, antifriz, hidrolik, akaryakıt, likit gaz (LPG), yağlar, mutfak tipi ve sanayi tipi tüpler, yangın söndürme tüpleri, toner, yazıcı kartuşları, dergi ve gazete gibi süreli yayınlar, makam için alınan yiyecek ve içecekler…

Yönetmeliğin 5. fıkrasında taşınır mal işlem belgesinin en az üç nüsha düzenleneceği belirtiliyor. Fıkrada, "Taşınır malların tüm giriş ve çıkış kayıtları için kullanılan defter, belge ve cetvellerin bilgisayar ortamında tutulması ve düzenlenmesi esastır" deniliyor. Ancak MİT'e verilen son yetki, taşınır malların kayıtlarının defter ve bilgisayar ortamında tutulma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Kaynak: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT