1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Mistura: Ateşkes Her An Çökebilir
Mistura: Ateşkes Her An Çökebilir

Mistura: Ateşkes Her An Çökebilir

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ABD ve Rusya'ya, her an çökebileceğini söylediği “ateşkes”i ve zarar gören Suriye barış görüşmelerini kurtarmak için acil olarak müdahalede bulunma çağrısı yaptı.

28 Nisan 2016 Perşembe 11:12A+A-

BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye barış görüşmelerindeki krizle ilgili bilgi veren BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura daha sonra bir basın açıklaması düzenledi.

Mistura, şubat ayında üzerinde uzlaşılan “ateşkes”in şu an “zar zor” hayatta kaldığını söyledi.

Esed Rejimi Halep'te Hastaneyi Vurdu!

Suriye'de “ateşkes”e rağmen Esed rejimi ve Rusya’nın saldırıları son günlerde artmış durumda.

Halep'te Esed rejiminin hava saldırılarında bir hastane ve yakınlardaki bir binanın vurulması sonucu en az 20 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Beyaz Baretler adlı sivil savunma gönüllüleri, Fransa menşeli haber ajansı AFP'ye, hayatını kaybedenler arasında çocuklar ile kentin direnişçilerin elindeki bölgesinde bulunan tek çocuk doktorunun da bulunduğunu söyledi.

ABD ve Rusya'yı bu konuda işbirliğine çağıran Mistura, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in miraslarının Suriye'deki barış sürecine bağlı olacağını söyledi.

“Ateşkes Her An Çökebilir”

Bu iki ülkeden zarar görmüş barış görüşmelerini yeniden canlandırmasını isteyen Mistura, “ateşkes”in tamamen çökmekten kurtarıldığını ancak her an çökebileceğini belirtti.

BM yetkilisi, son 48 saat içerisinde her 25 dakikada bir Suriyelinin hayatını kaybettiğini, her 13 dakikada ise bir Suriyelinin yaralandığını söyledi.

Mistura, barış görüşmelerinin başarılı olması için karşılıklı düşmanlıkların şubat ayındaki anlaşmadan sonraki süreçteki düzeye düşürülmesi gerektiğini aktardı.

Suriye barış görüşmelerinde muhalefeti temsil eden ana gövde olan Yüksek Müzakere Komitesi, Esed rejiminin “ateşkes”i ihlal ettiği gerekçesiyle katılımını aksıya almıştı.

“Büyük Meselelerde Büyük Ayrılıklar Devam Ediyor”

Mistura, temmuz ayından önce bir veya iki tur daha görüşme olacağını söyledi.

Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmemesiyle ilgiliyse Mistura, “Büyük meselelerde büyük ayrılıklar devam ediyor ancak daha önce olmadığı şekilde bazı alanlarda hareket var.” dedi.

Suriye'de, ABD ve Rusya'nın girişimleri sonucu varılan “ateşkes” 27 Şubat'ta yürürlüğe girmiş, ülkede çatışmalar önemli oranda azalmıştı.

Ancak son günlerde özellikle bölünmüş kent Halep çevresinde yoğunlaşan çatışmalar, “ateşkes”i çöküşün eşiğine getirmişti.

Ülkede beş yıl önce başlayan savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT