1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısırlılar İsrail Elçiliğini Yıktı: Yüzlerce Yaralı
Mısırlılar İsrail Elçiliğini Yıktı: Yüzlerce Yaralı

Mısırlılar İsrail Elçiliğini Yıktı: Yüzlerce Yaralı

Kahire’deki İsrail Büyükelçiliğini dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan göstericiler, içeri girerek çok sayıda evrakı da ele geçirdi.

10 Eylül 2011 Cumartesi 10:52A+A-

Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği önünde polis ile göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 450 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kahire’deki Tahrir Meydanı'nda dün toplanan 10 bine yakın protestocu, büyükelçiliğe gitmiş, bina önüne yapılan koruma duvarlarını yıkıp Nil Nehri'ne atmıştı. Göstericiler, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini ya da en alt düzeye indirilmesini talep ediyor.

CİHAN haber ajansında yayınlanan habere göre Mısır Başbakanı İsam Şerif, kabineyi kriz toplantısına çağırdı. İçişleri Bakanlığı, polis gücünü alarm durumuna getirdi ve tüm izinler iptal edildi. Elçilik önünde zaman zaman havaya ateş açılıyor ve göz yaşartıcı bomba kullanılıyor.

ABD ENDİŞELİ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü ve göstericilerin büyükelçiliğe girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini bildirdi. Mısır hükümetine çağrıda bulunan Obama’nın, “İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak, uluslararası yükümlülüklerdir” dediği öğrenildi.

BÜYÜKELÇİ MISIR'I TERK ETTİ

Bu arada, Mısır’ın İsrail Büyükelçisi Yitzhak Levanon, ailesi ve elçilik çalışanları, Kahire Havaalanı'na gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanına giden büyükelçi ve beraberindekiler İsrail’e ait bir uçakla ülkeden ayrıldı.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor13.jpg

İşte Kahire'de bulunan Dünya Bülteni çalışanı Abdullah Aydoğan Kalabalık'ın izlenimleri:

Mısır’ın bütün şehirlerinde tekrar başlayan gösteriler bütün hızıyla devam ediyor.  Kahire, İsmailiyye, Beni Suveyf, Asvan, İskenderiye, Buhayra, Suveyş, Asyut, Port Said ve El Minye gibi bütün şehirlerinde insanlar tekrar sokağa döküldü.

Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerin ardından yerel saatle dün 17.00 sularında bir grup protestocu, İsrail Büyükelçiliği’ne yönelerek, bir hafta önce büyükelçiliğin önüne yapılan duvarı yıkmaya başladı.

Tahrir Meydanı’nda yapılan ‘Gidişata yön verme’ gösterisinin ardından, Giza’daki İsrail’in Mısır Büyükelçiliği’nin önüne gelen binlerce Mısırlı devrimci gençlere, polis veya asker henüz herhangi bir müdahalede bulunmadı.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor12.jpg

Göstericiler uzunluğu 200 metreyi bulan duvarın yarıya yakınının yıkımını akşam saatlerinde bitirdi. Göstericilerin İsrail Büyükelçiliği’nin önünde konuşlandırılmış olan askerlerin üzerine taş attığı da görüldü. Ayrıca bölgeye gelen çevik kuvvet müdahale etmeden geri çekildi.

Mısırlı gençler, güvenlik nedeniyle 21 katlı bir binanın en üstten son üç katında yer alan İsrail büyükelçiliğinin bulunduğu binaya girdi.

Üç metre yüksekliğindeki beton duvar geçtiğimiz hafta ve inşa edilmişti. Uzunluğu 200 metreyi bulan duvarın yarısının yıkıldığı  belirtiliyor.

Duvarın yıkılmasının ardından Mısırlı gençlerin, güvenlik nedeniyle 21 katlı bir binanın en üstten son üç katında yer alan İsrail büyük elçiliğinin bulunduğu binaya girdiği gelen haberler arasında.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor14.jpg

UTANÇ DUVARI KABUL EDİLEMEZ, SİYONİST DEVLETİN KORUNMASI İÇİN YAPILDI

Bazı göstericiler, İsrail Büyükelçiliği’nin önüne örülen duvarın kendilerine ihanet olarak gördükleri için bu utanç duvarını yıktıklarını ifade etti.  İsrail Büyükelçiliği önündeki göstericilerden Abdullatif Muhammed; ‘Bu utanç duvarını eski rejimin devamı olarak gördüğüm için yıkmaya geldim. Çükü bu duvar bizim kardeşlerimizi sınırda öldüren Siyonist devletin korunması için yapıldı.’ dedi.

İsrail duvarının ülkesinde yapılmasını kabul edemeyeceklerini söyleyen Şadia Hanım; ‘Tahrir Meydanı’ndan buraya İsrail duvarını yıkmak için geldik. Ordu bize müdahale etmedi, çünkü onlar bizim kardeşlerimiz.’ şeklinde konuştu.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor01.jpg

DUVAR MISIRLILARA SAYGISIZLIKTIR

Ranya ise düşüncelerini; ‘Tahrir Meydanı’nda idim, kardeşlerimle beraber buraya onları desteklemek için geldim. Bu duvar’ın Mısırlılara saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Gerekirse tekrar geleceğim’ cümleleriyle ifade etti.

Mısırlı protestocular, duvarın yıkılmasını, İsrail Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesini, İsrail ile ilişkilerin kesilmesini, Mısır ordusunun İsrail sınırına yığınak yapmasını, Askeri Yüksek Konsey’in yönetimi sivillere devretmesi için belli bir süre açıklamasını, medeni insanların askeri mahkemelerde yargılanmasının engellenmesi ve daha önce göz altına alınan El Ehli takımı taraftarlarının serbest bırakılması gibi taleplerde bulunuyor.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor11.jpg

Öte yandan Mısır ordusu Suveyş kentinde bildiri dağıtarak, göstericileri provaktörlere karşı uyardı. Son günlerde Mısır kamuoyunda yeni Cumhurbaşkanı’nın ordu mensubu olacağı şeklinde söylentiler yayılmaya başlanmıştı. Öte yandan Mısır yargısı seçimlerin tamamen kendi kontrollerine verilmesini istiyor.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor02.jpg

EN AZ 450 YARALI VAR

İsrail'in Kahire Büyükelçiliğini dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan Mısırlı protestocular, Tahrir Meydanı gösterisi sonrası bu meydandan gelenlerle birlikte büyükelçiliği çevreleyen duvarları tamamen sardı. Daha sonra duvarları yıkan ve müdahale olmadan büyükelçiliğe giren göstericiler, İbranice, Arapça ve İngilizce olmak üzere çok sayıda evrakı ele geçirdi. Elçilik önünde protestocular ile asker arasında zaman zaman sert çatışmalar çıktı.

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre İsrail Büyükelçiliği önünde asker ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda yaralanan 450 gösterici, başkent Kahire'deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor03.jpg

Askerlerin, sayısı 10 bine ulaşan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı ve havaya ateş açtıkları gözlendi. Büyükelçilik önünde güvenliği sağlayan polise ait 2 araç da protestocular tarafından yakıldı.

Mısır ordusunun, Giza Güvenlik Merkezi'ni korumak üzere bölgeye takviye birlik ile zırhlı araç sevk ettiği belirtildi. Ordu, büyükelçilik binası çevresine ise güvenliği sağlamak üzere tank gönderdi.

Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor04.jpg

"YABANCI GÜÇLERİN PARMAĞI VAR"

Mısır'ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa'ya yaptığı resmi geziyi , İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire'ye döndü.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor05.jpg

Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrailBüyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddetkullanmasını kınadı.

Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor06.jpg

"EVRAKLARI ALDILAR, BAYRAĞI İNDİRDİLER"

İsrail Büyükelçiliğine girerek çok sayıda evrakı ele geçirdiklerini iddia eden bazı protestocular, elçilik içinden çektikleri cep telefonu görüntülerini de gazetecilere gösterdiler.

Elçilikten ele geçirildiği iddia edilen belgeler arasında, banka dekontları, kesilmiş gazete kupürleri ve bazı İsrail düşünce kuruluşlarına ait dokümanlar bulunuyor.

Elçilik önündeki duvarları yıkarak Nil nehrine atan göstericiler, Giza Meydanı'nda bulunan İsrail Büyükelçiliği'ndeki bayrağı da indirerek yaktı. Mısırlı bir gösterici tarafından geçen ay 12 kat tırmanılarak indirilen İsrail bayrağı, 2 gün önce yetkililer tarafından tekrar çekilmişti.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor07.jpg

"GÖSTERİCİLER NE İSTİYOR?"

Mısır ile İsrail arasındaki diplomatik kriz geçen ay İsrail'in Eliyat kenti yakınlarında bir konvoya düzenlenen saldırının ardından İsrail ordusunun Mısırlı 5 askeri öldürmesi ile başladı. İsrail, olayın ardından "Üzgün olduğunu" açıkladı ve sözlü özür dilemesine rağmen resmi olarak özür dilemedi.

İsrail Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesini talep eden protestocular, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmesini veya en alt düzeye indirmesini istiyorlar.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor08.jpg

İSRAİLLİLER ÜLKEDEN AYRILIYOR

Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliğine girmesi üzerine Mısır'ın İsrail Büyükelçisinin ailesi ve elçilik çalışanlarıyla birlikte Mısır'dan ayrılmak için Kahire Havalaanı'na gitti ve İsrail'e döndü.

İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail'in Kahire Büyükelçisi Yizhak Levenon'un biri tatil olmak üzere üçüncü kez ülkesine döndüğü kaydedildi.

Yüzlerce İsrailli'nin de ülkeden ayrılmak üzere havaalanına gittiği belirtildi.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor09.jpg

OBAMA ENDİŞELİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.

Başkan Obama'nın ayrıca Mısır Hükümetine çağrıda bulunduğu ve "İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu" söylediği belirtildi.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor10.jpg

KRİZ TOPLANTISI

Mısır Başbakanı İsam Şerif'in Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesiyle ilgili olarak kabineyi kriz toplantısına çağırdığı bildirildi.

Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi üzerine İçişleri Bakanlığının da polisi alarm durumuna geçirdiği ve tüm izinleri iptal ettiği açıklandı.

Polis ile İsrail Büyükelçiliği'ne girmeye çalışan göstericiler arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin yaralandığı, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı kaydedildi.

misir-israil-buyukelciligi-yikiliyor15.jpg

HABERE YORUM KAT

6 Yorum