1. YAZARLAR

  2. Ahmet Amrabi

  3. Mısır'ın duvarı Abbas'ı da iyice küçülttü
Ahmet Amrabi

Ahmet Amrabi

Yazarın Tüm Yazıları >

Mısır'ın duvarı Abbas'ı da iyice küçülttü

13 Ocak 2010 Çarşamba 00:26A+A-

Abluka üstüne abluka. Mısır ABD ordusundan bir mühendis grubunun katılımıyla Gazze sınırına çelik duvar inşa ediyor. Kahire bu eylemi ulusal egemenlikle gerekçelendirirken, duvar İsrail’in Gazze’ye dayattığı ablukayı güçlendiriyor. Bu bağlamda egemenlikten dem vurulması şaşırtıcı. Daha da şaşırtıcı olanıysa, Mısır’ın projesinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın desteğini alması.

Mısır rejimine, jeo-siyasi rolüne uygun davranıp İsrail ablukasını başarısız kılmak yakışırdı. Filistin Yönetimi’nin tavrı da sorgulanmalı. Abbas, İsrail’in Filistin halkını boğmasını destekleyen bu projeye hangi mantıkla alkış tutuyor? Projenin amacı, ‘Gazze’ye malzeme kaçırılmasını durdurmak için tüneller ağını sınırlamak’. Bu malzemeler, aç Gazzelileri doyuracak gıdalar ve işgale direnişi güçlendirecek silahlar olmak üzere iki sınıfa ayrılıyor.

Abbas’ın kendi halkının açlığının artırılmasını ve direnişin gücünün kırılmasını isteyeceği akla gelir miydi? Kendisi Goldstone raporunu da başarısız kılmaya çalışmıştı. Bugünse bir başka uluslararası yetkiliye karşı çıkıyor. BM’nin Filistin topraklarındaki raportörü Richard Falk, duvarın Mısır ve ABD’nin gizli anlaşması anlamına geldiğini söyledi. İsrail ablukası Arap desteği alırken, Falk’un ablukayı kaldırması için İsrail’e ekonomik yaptırım dayatılması çağrısı yapması ironik. (Katar gazetesi  Vatan, 12 Ocak 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT