1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Yargı Oligarşisi Diretiyor
Mısır’da Yargı Oligarşisi Diretiyor

Mısır’da Yargı Oligarşisi Diretiyor

Cumhurbaşkanı Mursi tarafından görevinden azledilen başsavcı cumhurbaşkanının böyle bir tasarrufta bulunamayacağını savunarak görevinin başında olduğunu söyledi.

13 Ekim 2012 Cumartesi 11:06A+A-

2011 Şubat’ında devrik diktatör Hüsnü Mübarek karşıtı göstericilerin üzerine atlı ve develi çeteleri göndererek birçok kişinin yaralanmasına sebeb olmakla suçlanan Mısırlı yetkililerin yargılandığı davada, sanıklar hakkında beraat kararı isteyerek tepkileri üzerine çeken başsavcı Abdulmecid Mahmud, Cumhurbaşkanı Mursi tarafından görevinden alındı. Başsavcı Mahmud ise, azil kararına rağmen görevinin başında olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Başsavcı Abdulmecid Mahmud’u görevden aldı. Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Ahmed Abdulati, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mursi’nin, Başsavcı Abdulmecid Mahmud’u, Mısır’ın Vatikan Büyükelçisi olarak tayin ederek görevinden aldığını duyurdu.

Abdulati, Mursi’nin bu kararından önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki, Başbakan Hişam Kandil, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, İçişleri Bakanı Ahmed Cemaleddin ve Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Mısır Mahkemesi, 2011 Şubat’ında devrik lider Hüsnü Mübarek karşıtı göstericilerin üzerine atlı ve develi çeteleri göndererek birçok kişinin yaralanmasına sebeb olmakla suçlanan Mısırlı yetkililerin yargılandığı davada, sanıklar hakkında beraat kararı vermişti.

Sivil toplum kuruluşları ve siyasiler mahkemenin bu kararına tepki göstermiş, vatandaşlar da kararı protesto etmek için gösteri düzenlemişti.

Başsavcı, azil kararına rağmen görevinin başında olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mursi tarafından görevinden azledilen başsavcı Abdülmecid Mahmud ise, mevcut yasalara göre cumhurbaşkanının böyle bir tasarrufta bulunamayacağını savunarak görevinin başında olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada, Başsavcı Mahmud’un görevinden alındığı ve Mısır’ın Vatikan Büyükelçisi olarak tayin edildiği bildirilmişti. Mursi’nin kararı, Mısır’da hukukçular arasında da ihtilafa yol açtı. Hukukçular, cumhurbaşkanının, başsavcıyı görevinden azledilemeyeceğine dair görüş bildirirken, bazı uzmanlar ise cumhurbaşkanının Mahmud’u görevinden almadığını, onu Vatikan Büyükelçiliği’ne atayarak terfi ettirdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığından konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. (Yeni Akit)

HABERE YORUM KAT