1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Polisler Sakal İzni İstiyor!
Mısır’da Polisler Sakal İzni İstiyor!

Mısır’da Polisler Sakal İzni İstiyor!

Sakal yasağının kalkmasını isteyen Mısırlı polisler sakal bırakabilmelerine izin verilmesini talep ediyorlar.

09 Ocak 2013 Çarşamba 13:44A+A-

Mübarek döneminde uygulanan sakal yasağının kalkmasını isteyen Mısırlı güvenlik görevlileri sakal bırakabilmelerine izin verilmesini talep ediyorlar.

Mısır Baş Müftüsü Ali Cuma bugün Yovm 7 gazetesinde yayınlanan fetvasında sakal uzatma ya da kesmenin şeri kurallarla bir bağlantısının olmadığını söyledi.

Fetva Mısır’ın ünlü alimi şeyh Muhammed Şeltut’un görüşünü dayanak alıyor. Şeltut giyim, kuşam ve sakal da dahil olmak üzere dış görünüşle ilgili şeylerin kişilerin yaşadıkları çevredeki genel örfe göre belirleyebilecekleri bir konu olduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz Şubat ayında sakal bıraktıkları için açığa alınan onlarca polis Ekim 2012’de İçişleri Bakanlığı önünde bir protesto eylemi yapmış ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mürsi’nin kendilerine yardımcı olmalarını istemişlerdi.

Mübarek döneminde her ne kadar yazılı bir kural olmasa da, devlet düşmanı olarak tanımlanan İslami grupları ezmek için görevlendirilen güvenlik güçlerinin sakal bırakmalarına izin verilmiyordu.

Mursi seçim kampanyası sırasında güvenlik güçlerinin sakal bırakmalarına karşı bir tutumunun olmadığını açıklamıştı. Zaten kendisi de sakallı birisi.

Sakal bıraktıkları için açığa alınan ve disiplin mahkemesine sevkedilen 64 güvenlik görevlisinden biri olan Hani Mahir tavırlarının siyasi amaçlı olmayıp dini hassasiyetlerinden kaynaklandığını ve zaten sakal bırakmayı yasaklayan bir kuralın da bulunmadığını söylüyor.

Mübarek döneminde sakallı bir kişinin devlet görevlerinde gözükmesi pek mümkün değildi. Bugün ise Başbakan da dahil olmak üzere pek çok yetkili sakallı. Müslümanlar Hz. Peygamber’in sünnetine ittiba kasdıyla sakal bırakıyorlar.

Mübarek döneminde uygulanan fakat Mursi ile birlikte kaldırılan yazılı olmayan kurallardan biri de devlet televizyonunda haber sunan spikerlerin başlarının açık olmasıydı. Artık devlet kanalında çalışan başörtülü spikerler var. Mısırlı kadınların büyük çoğunluğu başlarını örtmelerine rağmen Mübarek döneminde başörtülü kadınların bu pozisyonda olmaları düşünülemezdi.

 

HABERE YORUM KAT