1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da İlk Seçime Katılım Yüksek Oldu
Mısırda İlk Seçime Katılım Yüksek Oldu

Mısır'da İlk Seçime Katılım Yüksek Oldu

Mısır'da devrik lider Hüsnü Mübarek sonrasında yapılan ilk Halk Meclisi Seçimi'ne katılım beklenenin üzerinde oldu.

03 Aralık 2011 Cumartesi 05:59A+A-

Başkent Kahire ve ülkenin bir diğer önemli kenti İskenderiye'nin de olduğu ilk seçim bölgesinde gerçekleşen seçime katılım yüzde 62 oranında gerçekleşti.

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu başkanı Abdül Moiz İbrahim, bu seçimin ülke tarihinde en çok katılımlı gerçekleşen seçimlerden biri olduğunu söyledi. Başkan İbrahim, seçime beklenenin üzerinde bir katılım olduğunu ve sandık başlarında oluşan oy verme kuyruklarının kendilerini de şaşırttığını dile getirdi.

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yapılan ilk Halk Meclisi Seçimi'nde birinci bölgede kayıtlı 13 milyon 614 bin 525 seçmenden 8 milyon 449 bin 115'i sandık başına gitti.

Seçmenlerin 9 bin 937 sandıkta oy kullandığı seçimin ilk bölgesinde geçerli oyların miktarı ise 7 milyon 931 bin 114 olarak gerçekleşti.

Dünya basının büyük ilgi gösterdiği Mısır tarihinin ilk demokratik seçiminde Müslüman Kardeşler Hareketi'nin Hürriyet ve Adalet Partisi'nin birinci olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Oy oranı ise yüzde 35 ile 40 arasında olması bekleniyor.

Selefi grubunun Nur Partisi ise yüzde 15 ile 20 oranındaki oy potansiyeliyle ikinci sırada yer alacağı belirtiliyor.

Liberal partilerin koalisyonu Mısır Bloku üçüncü sırada kalacağı belirtilirken bu partiyi ülkenin önde gelen partilerinden i Wafd'ın takip edeceği dile getiriliyor.

Seçimlerin ilk ayağı birinci bölge olarak tabir edilen aralarında Kahire ve İskenderiye gibi önemli kentlerinin de olduğu Kafr el Şeyh, Asyut, Feyyum, Kızıldeniz, Luksor, Port Said ve Damyetta vilayetlerinde yapıldı. İkinci ayak ise 14 Aralık'ta, Giza, Beni Süveyf, Munufiye, Şarkiye, Buheyra, Süveyş, İsmailiye, Sohag ve Asvan vilayetlerinde gerçekleştirilecek. Üçüncü ve son ayak ise 3 Ocak'ta yapılacak. Bu seçimin ardından 508 milletvekili Halk Meclisi'nin 498 üyesi belirlenmiş olacak. Bu Meclis'in 10 üyesi ise halkın büyük tepki gösterdiği ve Tahrir Meydanı'nda her gün aleyhlerinde gösterilerin yapıldığı Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi tarafından atanacak.

Ocak ayında sona erecek Halk Meclisi seçimlerinden sonra ise bu kez yine aynı şekilde 3 aşamalı danışma meclisi niteliğindeki 270 sandalyeli Şura Meclisi seçimleri yapılacak. Böylece ülkedeki seçim süreci mart ayına kadar devam edecek. Bu seçimlerin ardından ise önümüzdeki yaz cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT