1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da İçişleri Bakanı Görevden Alındı
Mısır'da İçişleri Bakanı Görevden Alındı

Mısır'da İçişleri Bakanı Görevden Alındı

Mısır’da kısa bir süre önce darbe karşıtı gösterilere yönelik müdahaleyle ilgili ses kayıtları çıkan İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim görevden alındı.

05 Mart 2015 Perşembe 16:13A+A-

Muhammed İbrahim’in yerine İçişleri Bakanlığı’na Mecdi Abdulgaffar getirildi.

Mısır'da geçtiğimiz hafta, İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'in ordu ve polis yetkilileriyle yaptığı toplantının ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Al Jazeera'nin elde ettiği ses kaydına göre, İbrahim, darbeyi protesto gösterilerini engellemek için ordu ve polisten her şeyi yapmasını istiyordu.

İbrahim; Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hapse girmesiyle sonuçlanan 30 Haziran protestolarına ordunun ve polisin 'büyük desteğinden' bahsediyordu.

İbrahim, ses kaydında “Hepimiz, tüm liderler, Müslüman Kardeşler rejimi ve İslamci siyaset akımına karşıyız. Sizinle 30 Haziran öncesinde toplantı yaptım, hatırlıyorum. O toplantıda sizlere şunu iletmek istiyordum; 30 Haziran protestolarına destek verin. Belki o zaman da açık bir şekilde söyleyemedim ama eminim ki o imâları anlamıştınız değil mi? Ondan sonraki süreçte talimat gayet açıktı. Hiçbiriniz bir saniye olsa dahi bununla ilgili tereddüt edemezdi” şeklinde konuşuyordu.

Ses kaydında İbrahim'in polis müdürlerine talimat verirken, “30 Haziran protestolarından sonra herhangi bir ayaklanma ya da bazılarının ifadesiyle üçüncü devrim hiç başarılı olamayacak. Çünkü ordu ve polisin desteği olmadan hiçbir ayaklanma başarılı olamaz. 30 Haziran'da biz ve ordu protestoları destekliyorduk. Ondan sonraki protestolara destek verir miyiz hiç? Cevap verin!” diyordu.

"Gerekirse cami çıkışında bile müdahale edin"

Ses kaydında ayrıca İbrahim’in, olması planlanan herhangi bir protestoya karşı polisin sert müdahalede bulunması gerektiğini vurguluyordu.

İbrahim, ses kaydında “Rica ediyorum, herhangi bir protesto olursa ona kesin ve kararlı bir şekilde müdahale edin. Bu denli protestoların toplanmasına bile asla izin vermeyin. Gerekirse caminin çıkısında bile müdahale edin. Fırsat vermeyin. 100 kişinin bile toplanmasına asla izin vermeyin. Çünkü bu yüz kişi, bin veya 2 bin olacak ve o zaman daha zor durumda oluruz. Bu ulusal güvenlik ile alâkalı bir mesele. Protesto olursa da protestoculara karşı kullanabildiğiniz her şeyi kullanın. Kanunun size kullanmak için imkân verdiği her şeyi kullanın. Bizim kanunumuz ve talimatımız açık. Tazyikli sudan otomatik silahlara kadar kullanabildiğiniz her şeyi kullanın” şeklinde konuşuyordu.

İbrahim, subaylara, daha sonra tanınmamaları için de müdahale ettikleri zaman yüzlerini kapatması talimatını veriyordu.

İçişleri Bakanı İbrahim, ses kaydında ayrıca gerektiğinde İçişleri Bakanlığı Bakanlar Konseyi'nden ‘büyük miktarda para’ alabildiğini söyleyerek, ordu ve emniyet yetkililerini protestolara müdahaleyi teşvik ediyordu.

HABERE YORUM KAT