1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Gösteriler Büyüyor; 35 Kişi Katledildi
Mısırda Gösteriler Büyüyor; 35 Kişi Katledildi

Mısır'da Gösteriler Büyüyor; 35 Kişi Katledildi

Mısır güvenlik güçlerinin Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericilere müdahalesinde katledilenlerin sayısı 35 oldu.

21 Kasım 2011 Pazartesi 16:21A+A-

Mısır'da cumartesi sabahı başlayan gösteriler ve çatışmalar bugün de devam etti. İhvan- Müslimin, Mısır halkını, devrimin bastırılması ve diktatör rejimin yeni bir imajla tekrar sahneye çıkması girişimleri hususunda uyardı.

Sivil yönetim isteyen muhalifler ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda, ölenlerin sayısını Mısır Sağlık Bakanlığı toplam 35 olarak açıkladı. Yaralı sayısının ise 1700'ün üzerinde olduğu bildiriliyor.

tahrir05.jpg

ÜLKE GENELİNDE GÖSTERİLER

Başkentte yoğunlaşan gösteriler, ülke geneline yayılmış durumda.

Başkent Kahire, Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye, Dimyat, Süveyş, Minye, İsmailiye, Eflan ve Ariş kentlerinde de ordunun yönetimi sivillere devretmesini isteyen gösteriler devam ediyor.

Mısır'ın yarı resmi El Ahram gazetesi Kahire'de ölen 4 kişinin gerçek mermiyle öldürülmüş olabileceğini öne sürdü. Bağımsız El Masri el Yevm gazetesi ise ölen göstericiler arasında bazılarının polisin attığı gazdan boğularak yaşamını yitirdiğini iddia etti.

İsmailiye kentinde göstericilerin karakollara saldırdığı bildiriliyor. Süveyş kentinde de El Erbain bölgesinde dumanlar yükseliyor.

tahrir06.jpg

GEÇİCİ HÜKÜMET ‘KAOS’ DEDİ; MÜDAHALEYİ DESTEKLEDİ!

Mısır Geçici Hükümeti Bakanlar Kurulu dün akşam olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra, Başbakan İsam Şeref yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığının kaosu sona erdirmek için gösterdiği çabayı ve girişimleri desteklediklerini söyledi. Şeref, 28 Kasım'da planlanan genel seçimlerin de zamanında yapılacağını açıkladı.

tahrir16.jpg

TAHRİR'DE GEÇİCİ HASTANE

Tahrir Meydanındaki göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Polisin gazla müdahale ettiği göstericiler, polise taşla karşılık veriyorlar. Göstericiler tarafından Tahrir Meydanında oluşturulan geçici hastane de yaralanan göstericilere ilk müdahaleyi yapıyor.

Tahrir Meydanına açılan birçok caddeye de göstericiler tarafından barikatlar kuruldu.

tahrir18.jpg

İHVAN, GÖSTERİCİLERE YÖNELİK SALDIRILARI KINADI

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Muhammed Gazlan, saldırıları kınadığını açıklayarak, polisin ve güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesini eleştirdi.

Müslüman Kardeşler bir de bildiri yayınladı. Bildiride halkı, eski diktatör rejimin farklı bir surette yeniden ortaya çıkarılması girişimlerine karşı uyaran İhvan, seçimlerin ertelenmesine yönelik hiçbir adımı kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Bildiride, protesto gösterisi düzenlemenin, barışçıl olduğu, trafiği, devlet kurumlarının işleyişini ve üretimi engellemediği, özel ve kamu mallarına saldırılmadığı müddetçe anayasal bir hak olduğuna işaret edildi. Buna rağmen polisin açık bir suç işlediği vurgulandı.

tahrir07.jpg

İhvan'ın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Halk, sultayı ve ülkenin yönetimini sadece 6 aylığına -2011 yılının sonuna kadar- ve geçici olarak size emanet etti. Bu sürenin daha ileri bir tarihe uzatılmasına kesinlikle razı değiliz. ‘Allah emaneti sahiplerine vermenizi emreder.’ Aynı şekilde sizden çeşitli konularda yerine getirmeyi vaat ettiğiniz sözlerinizi de tutmanızı istiyoruz. ‘Ey iman edenler! Akitleri yerine getirin.’

Saldırganlar Yargılansın!

Askeri Konsey, sizden bürünmüş olduğunuz suskunluktan çıkmanızı ve insanlara sultayı teslim konusunda niyetinizin ne olduğunu açıklamanızı talep ediyoruz. Bu, insanları temin etmek için yeterlidir. Sizi aynı şekilde polise halka saldırmaktan el çektirmeye çağırıyoruz. Bu polisin rolü ve görevi uzun süre önce bitmiştir. Buna karşın merkezi güvenlik ordularıyla yeniden ortaya çıkıp protestocuları öldürmeye, yaralamaya ve kendilerine gaddarca davranmaya başladı. Bu saldırıları emredenlerin her birinin yargılanmasını talep ediyoruz.”

tahrir09.jpg

Başkent Kahire ve diğer şehirlerde süren çatışmaların son bulması için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nisan ayında yapılması çağrısında bulunan İslamcı Vasat Partisi de Yüksek Askeri Konseyi'nin yetkilerini de bir an önce sivillere devretmesi gerektiğini ifade etti.

tahrir11.jpg

tahrir14.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum