1. YAZARLAR

  2. Kemal Habib

  3. Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Savaşı
Kemal Habib

Kemal Habib

Yazarın Tüm Yazıları >

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Savaşı

02 Ağustos 2010 Pazartesi 00:16A+A-

Mısırlılar cadde ve sokaklarda Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in gelecek yıl sonundaki Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olması çağrısı yapan posterlerle karşılaştılar.

Hiç kimse bu gizemli posterlerin arkasında kimlerin olduğunu bilmiyordu. Ta ki kendisi de gizemli bir isim olan ve gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cemal Mübarek'i destekleme amaçlı halk koalisyonunun kurucusu Mecdi Kürdi ortaya çıkana kadar. Kürdi, uzman politikacılar gibi etkili konuşuyor ve muhalif solcu Tecammu Partisi üyesi.

Dehşetin ve şaşkınlığın noktası da burası zaten. Zira fakirlerin ve sosyal adaletin temsilcisi bir parti, Mısır'ın farklı vilayetlerindeki halkların talebine binaen pençeli vahşi kapitalizmin adresini, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi kampanyasına liderlik eden bir ismi kendi rahminden çıkarıyor.

Cemal Mübarek konuyla bir ilişkisinin olduğu iddialarını yalanlarken burada kesin gerçek, bölgenin en büyük ve en önemli ülkesinin geçtiği fırtınalı dalga içinde siyasî bir yalanlamanın doğru olmadığıdır. Sonra böyle bir yalanlama 'belki olabilir' veya 'bu yoldayım' gibi anlamlara gelebilir. Hatta Cemal Mübarek'in adaylığını destekleyen koalisyona hareket etme meşruluğu verebilir. Zira kendisi koalisyonun hareketlenmesini bildiğini teyit etti. Vatandaşların imzalarının istenen rakama ulaşması sonrası Cemal Mübarek'e gelecek seçim yarışında aday olması için baskılar yapılacaktır.

Diğer yandan 'Yeter' hareketi lideri Eymen Nur, gizemli kampanyaya karşılık vermekte ve 'Mısır senden büyük', 'Cemal Mübarek'e hayır', 'stop' başlıklı karşıt poster kampanyası başlatmakta tereddüt etmedi. 2005 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Mübarek'in rakibi olan Nur, yaşananları otoriter güvenlik projesinin bir parçası olarak gördü. Birçok gözlemci, yaşananların babadan oğula geçen rejimi yeniden gündeme getirmek için nabız yoklama türünden olduğunu ifade etti.

Görünen o ki iktidardaki Ulusal Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tutumu hâlâ gizemliliğini koruyor. Partinin genel sekreteri Saffet el Şerif, Müfit Şihab ve Alaaddin Hilal gibi ileri gelen liderleri, Hüsnü Mübarek'in Ulusal Parti'nin adayı olduğunu ifade ediyorlar. Partideki iletişim sekreteri, başkanın adaylık hakkına tecavüz edilmesinin edepsizlik olduğunu belirtti.

Hukuk işleri ve milletvekili meclislerinden sorumlu devlet başkanı, Ulusal Parti'nin cumhurbaşkanı adayını gelecek haziran ayında ilan edeceğini belirtti ve gözlemciler bu tarih ile seçim tarihi arasında adaylara propaganda yapma veya halkının oylarını almak için harekete geçmelerine imkân vermeyecek kısa bir süre olacağını ifade ediyorlar. Belki de iktidar partisini elinde bulunduran siyasilerin gelecek seçimlerde partinin adayının kim olacağına ilişkin tutumlarını saran gizemlilik, Başkan Mübarek'in sağlık durumundan kaynaklanmış olabilir. Mübarek'in sağlık durumu, Mısır ile Batılı ve özellikle de Amerikan ve İsrail medya kaynakları arasında büyük siyasî tartışma konusu. Ayrıca 'Mısır'ı kim yönetecek?' sorusu Mısır'a önem veren karar alma merkezleri ve istihbarat organlarının en önemli ilgi alanlarından.

Cemal Mübarek'in adaylık ihtimali, Başkan Mübarek'in sağlık durumu seçimlere girmesine izin vermediği takdirde partiye sunulan ihtimallerden biri. Başkan Mübarek'in oğlunun adaylığı konusunun gündeminde olduğunu defalarca yalanlamasına rağmen, gelecek seçimler, başkanın oğlunun adaylığı sürprizine sahne olabilir. Mısır'da iktidarın babadan oğula geçmesi projesi hâlâ gündemde. Bu isim, bünyesinde psikolojik bir ret taşıyor. Zira cumhuriyetin gelenekleri babanın oğluna cumhurbaşkanlığı makamını bırakması mantığını reddediyor.

Doğal olarak yaşananlar açık havaya gelişine sıkılan kurşunlardan ibaret. Ne var ki Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri yarışının başladığının ve siyasî güçlerinin hazır olması gerektiğinin işareti.

Mısır gazetesi El Mısriyyun, 1 Ağustos 2010

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT