1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Ekonomisi İflasın Eşiğinde
Mısır Ekonomisi İflasın Eşiğinde

Mısır Ekonomisi İflasın Eşiğinde

Ekonomik krizin eşiğine gelen Mısır ekonomisi toparlanamıyor. Mısır lirasının geçtiğimiz haftalarda birkaç saat içerisinde yüzde 65 oranında değer kaybetmesinin etkileri önemli ölçüde sürüyor.

28 Kasım 2016 Pazartesi 14:18A+A-

Mısır ekonomisinde tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Mısır parasının birkaç saat içerisinde yüzde 65 değer kaybetmesinin etkilerinin ülke ekonomisini büyük ölçüde iflasın eşiğine getireceği belirtiliyor.

Middle East Eye'nin haberine göre, geçtiğimiz ay 1000 Mısır lirası 112 dolara tekabül ederken, dün itibariyle bu rakam sadece 55 dolar olarak gözlemlendi. Konuyla ilgili bir yorumda bulunan Mısır ekonomi uzmanı Muhammed Ayesh "Bugün Mısırlıların parası sadece buharlaşıyor. Ve bu durum ne zamana kadar gidebileceği oldukça belirsiz" ifadesini kullanıyor.

Muhammed Ayesh ayrıca, Mısır parasının çökmesinin büyük oranda enflasyonu arttıracağını belirterek, ülkede zenginler ile fakirler arasındaki eşitsiz gelir dağılımı arasındaki uçurumun artacağı görüşünde.

PARASINI YURTDIŞINDA TUTANLAR KAZANACAK

Mısır ekonomisinin çöküşü öncesi, yurtdışında finansal varlıklarını devam ettiren iş adamları ve zenginlerin büyük karlar elde edeceği belirtiliyor. Öte yandan orta sınıfın daha da yoksullaşacağı ve yoksulların ise satın alma gücünün büyük oranda ortadan kalkacağı tahminleri yapılıyor.

SİSİ REJİMİ ENDİŞELİ; UMUT SEYYAR BAKKALARDA

Mısır hükümeti, bakkallarda bulunmayan veya pahalı satılan diğer temel gıda maddelerinde de kriz yaşanmasını engellemek için başkent Kahire'nin yoksul kesimleri ve diğer şehirlerde kamyonlarla dolaşan "seyyar bakkal"larla halkın ihtiyacını gidermeye çalışıyordu.

Mısır Tedarik Bakanlığı, ülkede temel gıda maddelerinde son dönemde başlayan krizi gidermek ve piyasaları rahatlatmak için 8 milyon koli gıda maddesini "seyyar dükkanlar" vasıtasıyla dar gelirli halka yarı fiyatına satacağını açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT