1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Mısır Cuntasının İdam ve Hapis Kararları Protesto Edildi
Mısır Cuntasının İdam ve Hapis Kararları Protesto Edildi

Mısır Cuntasının İdam ve Hapis Kararları Protesto Edildi

Fatih'te çeşitli İslami kuruluşlarının üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik idam kararları ve Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına tepki için yürüyüş yaptı

21 Nisan 2015 Salı 19:09A+A-

Fatih'te, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik idam kararları ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılması protesto edildi.

Fatih Cami avlusunda İHH ve Özgür-Der öncülüğünde düzenlenen eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve Türkiye'de yaşayan Mısırlı Müslümanlar da katıldı.

"Katil Sisi, Seninleyiz Mursi", "İslami Hareket Engellenemez" ve "İdam Sehpası, Yıldıramaz İhvanı" şeklinde slogan atan gruptakiler, Mursi ve Mısır'da idam cezasına çarptırılan darbe karşıtlarının fotoğraflarını taşıdı.

Buradan ellerindeki bayraklarla tekbirler eşliğinde yürüyüşe başlayan grup, Büyük Karaman Caddesi'nden geçerek Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü.

Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer Sisi cuntası ve yargısının İhvan liderleri hakkında verdikleri cezalarla susturabileceklerini zannettiklerini söyledi. İhvan lideri Muhammed Bedii hakkındaki idam kararı ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için verilen yirmi yıl cezasının İhvan'ı, İslami Hareketi, Mısır halkının iradesini teslim alamayacağını belirtti. Doksan yıllık İhvan'ın mücadele tarihi Sisi zulmünü de bertaraf edecek güçte olduğunu belirten Musa Üzer Hasan el-Benna, Seyyid Kutub'un mücadele örnekliğinden bugüne süreklilik olduğunu, darbe rejiminin işbirlikçisi ülke ve güçlerin bunu göz ardı ettiğini vurguladı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, grup adına yaptığı konuşmada, Mısır'da darbeci cunta yönetiminin bugüne kadar 5 binin üzerinde insanı katlettiğini belirterek, sandıktan çıkan, halkın oyuyla seçilen Mursi'ye darbe yapıldığını anımsattı.

Atalay, İhvan yöneticilerin aldıkları cezalara karşı uluslararası alanda sessiz kalındığını vurgulayarak, idam ve müebbet cezaları verilen İhvan yöneticileri hakkında ispat edilmiş hiçbir suçlama bulunmadığını aktardı.

Yargılama sırasında İhvan yöneticilerinin avukatlarına savunma hakkı bile verilmediğini dile getiren Atalay, "Bugün Mursi hakkında verilen karar şudur; Mursi, Katar televizyonu aracılığıyla devlet sırlarını Katar hükümetine sattığı iddiasıyla ceza aldı. Bu cezalar tamamıyla siyasi kararlardır, Adalet mekanizmalarının güldüğü kararlardır. Bir kez daha Arap ve İslam ülkelerine seslenmek gerekir. Bu alınan kararları izlemekle tarihe adeta kara bir leke olarak geçecektir" diye konuştu.

Gruptakiler, açıklamanın ardından eylemi sonlandırdı.(AA)

fatih-misir-eylemi-20150421-01.jpg

fatih-misir-eylemi-20150421-02.jpg

fatih-misir-eylemi-20150421-03.jpg

HABERE YORUM KAT