1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Mısır Cuntasının İdam Kararları Diyarbakır’da Lanetlendi!
Mısır Cuntasının İdam Kararları Diyarbakır’da Lanetlendi!

Mısır Cuntasının İdam Kararları Diyarbakır’da Lanetlendi!

Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin çağrısıyla Ofis AZC Plaza önünde buluşan Diyarbakırlı Müslümanlar Mısır’daki idam kararlarını protesto ederek, Sisi cuntasına direnen Mısırlıları selamladı.

17 Mayıs 2015 Pazar 22:54A+A-

Birçok  STK'nın destek verdiği ve Özgür-Der'in düzenlediği  eylemde, açılan pankartlar, taşınan dövizler, atılan sloganlar ve yapılan konuşmalarla Mısır’daki cunta yargısının verdiği idam kararları protesto edildi.

“Cuntanın İdam Kararları Müslüman Kardeşlerimizi Yıldıramaz” ve “Darbeciler Mursi'yi Yargılayamaz” yazılı pankartlarının açıldığı eylemi Ahmet Maruf Demir yönetti. Eylemin amacı hakkında kısa bir giriş konuşması yapan Demir, katliamlara, idam kararlarına rağmen sivil direniş sergileyen Mısırlı Müslümanların tarih yazdığını ve buna karşı alınan son idam kararlarının da Mısır cuntasının çaresizliğinin örneği olduğunu vurguladı.

“Darebeci Firavunlar Döktükleri Kanda Boğulacak, Darbeciler Yenilecek İslami Hareket Kazanacak, Cuntanın İdam Kararları İslami Direnişi Yıldıramaz, Suriye'de Mısır'da İslami Direnişe Bin Selam,İslami Haraket Engellenemez, Zorbalığa Hayır Mursi'ye Evet, Serî Hılde Mursî Serî Hılde Mısır, Bıjî Serhıldan Bıjî Îxwan!” şeklinde Türkçe ve Kürtçe dövizlerin taşındığı eylemde destek veren bazı STK yetkilileri de konuşmalar yaptı. Konuşmacılar özetle şunlara değindi:

Ay-Der/Ahmet Yoldaş

Nerde bir isyan varsa orda hak vardır. Nerde bir isyan varsa orda hukuk vardır. Ama maalesef insanın bulunduğu yerde zalim ve despotlar da vardır. Bugün insanlar Allah'a kulluktan çok kula kulluğa yönelmişlerdir. Bugün Mursi'nin ve onun gibilerinin yanında olduğumuzu göstermek için bu meydandayız. Selam olsun zalime karşı hak ile mücadele edene.

İstanbul Davet-Der/Ahmet Yıldız

Biz; Türk, Kürt, Çerkez olabiliriz. Ama bu kimliğimiz bizim şahitliğimizi değiştirmez. Darbe ve idam kararlarının Allah katında hiçbir değeri yoktur. Ateşin kıvılcımı yeryüzünün her yerinde yayılarak tutuşmaktadır. Bizler bugün bu meydana ağıt yakmak için değil İslami tutumumuzu ve şahitliğimizi ikame etmek için geldik. Darbecilerin arkasında emperyalist güçler olabilir ama biz Hak taraftarı olan mazlumların yanında saf tuttuk. Bugün Mursi parmaklıklar ardında da olsa özgürdür. Evet acımız var ama duaya ve direnişe dönüşen bir acıdır. Bu acı yenilgi yenilgi büyüyen bir zaferin göstergesidir.

Anadolu Gençlik Derneği/Abdurrahman Ergin

Bugün darbenin ve idam kararının ardından hukuksuzluk sebebiyle buradayız. Seçimle başa gelen Mursi halkın tercihi yok sayılarak darbeciler tarafından verilen idam kararına maruz kalmıştır. Mursi ve Müslüman kardeşlerimiz hakkında verilen saçma sapan kararı kabul etmiyoruz. Bu kararın hiçbir şekilde özgürlükle ilgisi yoktur. Batının sessiz kalması emperyalizmin izlediği yolun sonucudur. Yeryüzünde enerji kaynaklarını daha kolay sömürebilmek için darbeler gerçekleştiriliyor. Bu süreçlerin tek kazananı İsrail'dir.

Özgür-Der/Abdulhakim Beyazyüz

Bugün yeryüzünde adaletsizliğe imza atanları kınamak için buradayız. Mahkemeye mahkeme demek hukuka hakarettir. İdam kararlarını onaylayan bu mahkeme bir tiyatrodan ibarettir. Türkiye'deki İstiklal mahkemeleri de bunların bir neticesidir. Bir mahkeme ki düşünün 15 yıldır hapiste bulunan Filistinli kardeşlerimize idam cezası veriyor. Bir mahkeme ki düşünün Mısır dışında bulunan dünya Müslüman Alimler Birliği lideri olan Kardavi'ye idam cezası veriyor. Bir mahkeme ki düşünün ölen birine idam cezası veriyor. Hal böyle iken bu mahkemelerin hiçbir kararını kabul etmiyor, halk tarafından seçilmiş olan Mursi'nin haklarının verilmesini talep ediyoruz. Bu kararın arkasında sadece kukla olan Sisi değil efendileri olan ABD, Fransa, İngiltere de vardır. Emperyalistlerin verdiği idam kararının en şiddetli şekilde reddedip mazlumların yanında safımızı belirliyoruz. Bir tane Mursi giderse binlerce Mursi'nin geldiğini emperyalistler de kuklaları da görecektir.

“İhvan'a Selam Direnişe Devam”

"Üzülme Gevşeme Allah Bizimle" “Darbeciler Halka Hesap Verecek", "Jı Bo Zaliman Bıji Cehennem", "Katil Sisi Seninleyiz Mursi" "Kürdistan'dan Mısır'a, Direnişe Bin selam" gibi sloganlarının atıldığı eylem, topluluk adına dağıtılan basın açıklamasıyla sona erdi.

diyarbakir-20150517-1.jpg

diyarbakir-20150517-2.jpg

diyarbakir-20150517-3.jpg

diyarbakir-20150517-4.jpg

diyarbakir-20150517-5.jpg

diyarbakir-20150517-6.jpg

diyarbakir-20150517-7.jpg

diyarbakir-20150517-8.jpg

diyarbakir-20150517-9.jpg

diyarbakir-20150517-10.jpg

diyarbakir-20150517-11.jpg

diyarbakir-20150517-12.jpg

Basın Açıklaması:

Bedii, Mursi ve Kardavi Ümmetin Onurudur!

Ümmet coğrafyasında uzunca zamandır süren zalim diktatörlüklere karşı, halk ayaklanmaları büyük bedeller ödeyerek devam ediyor. Onlarca yıldır özellikle Müslümanların üzerine çullanmış olan bu zalimler, müstekbir güçlerin açıktan yada örtülü destekleri ile ayakta kalmaya devam etti. İnsanların üzerinde her türlü baskı araçları kullanılarak, oluşturulan korku duvarları ile iktidarlarını ayakta tutmaya çalıştılar.

Zalimler mazlum insanların onurlarını, şereflerini esir almak istedi. Diktatörleri devirme iradesiyle sokaklara inen İslami Hareketler Tunus, Libya, Mısır, Yemen ve Suriye’de  “Tevhid, Adalet ve Özgürlük” istekleri zalimlerin iktidarlarını sarstı. Halkların kendi iradesini ellerine alma çabaları bu nedenlezalimlerce bir cezalandırmaya, bedel ödetme kampanyasına dönüştürülüyor.

Bilindiği üzere 25 Ocak 2011’de diktatör Mübarek’in devrilmesi ile sonuçlanan devrim, 03 Temmuz 2013 günü Mısır ordusunun yaptığı darbe ile kesintiye uğradı. Onlarca yıl aradan sonra ilk defa Mısır halkının özgür oyları ile seçtiği Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi despotça görevden uzaklaştırılıp, Müslüman Kardeşler cemaatinin önde gelen birçok üyesi gözaltına alındı ve hukuksuz bir şekilde yargılanarak idam cezasına çaptırıldı.Sisi cuntası Mısır’ın umudu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve cesur arkadaşlarına yönelik baskı, zulüm ve kıyımları sınır tanımadan devam ettiriyor.

Geçen sene yüzlerce kardeşimize idam cezası veren ve bu idamların önemli bir kısmını onaylayan cunta yargısı dün de yeni bir hukuk katliamına imza atarak Muhammed Mursi, Yusuf el-Karadavi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni ve İhvan'ın ileri gelenlerinden İsam el-Aryan'ın da aralarında bulunduğu 106 kardeşimizin idamına hükmetti.

Biz bugün burada, yapılan bu zulme seyirci kalmadığımızı haykırarak Müslüman kardeşlerimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için toplandık. Bütün dünyanın gözü önünde yapılan bu haksız yargılamaların hiçbir meşru tarafı yoktur. Seçimle işbaşına gelen meşru yönetimin darbeyle devrilmesinin ve haklarında idam kararının verilmesinin uluslararası hukukla bağdaşmadığını herkes bilmektedir. İslami hareketlere karşı düşmanlık yürüten güçlerin ne kadar hukuksuz, ne kadar vicdansız ve vahşi olabildikleri Mısır darbe hukukunun kararlarıyla bir kere daha ispatlanmıştır.

Biz bu zalimleri yeni tanımıyoruz. Kimse şaşırmasın, kimse bu kadarı da olmaz demesin? Darbenin hukuku budur!Sokaklarda canlı yayınlarda yüzlerce insanı katleden, slogan atanların üstüne kurşun yağdıran, cezaevi aracında onlarca insanı boğan,kardeşlerimizi vahşi işkencelerle şehit eden zalimlerin hukuku budur!

Sorunun Mursi ya da İhvan değil; insanlığımız, adalet duygumuz, vicdanımız ve İslami kimliğimiz olduğunu kavramamız gerek!

Ne mutlu ki, dün kurşunlara, katliamlara rağmen susmayan, sinmeyen kardeşlerimiz bugün de idamlar, hukuksuzluklar karşısında sinmiyor, geri adım atmıyor, bilakis mücadelelerini sürdürüyorlar.

Muhammed Mursi, Muhammed Bedii, Yusuf el-KardaviMüslümanların ve tüm kişiliğine sahip çıkan insanların onurudur ve onuru olmaya devam edecektir. İslami hareketleri engellemeye çalışan güçler, Allah’ın izni ve Müslümanlar eliyle hak ettiği cezayı alacaklardır.

Bizler Sisi gibi zalimleri, Beşşar gibi kasapları, Maliki gibi despotları, Suud ya da İran gibi işbirlikçileri ve tüm bu katil diktatörlüklerin patronluğunu yapan ABD’sini, BM’sini, Rusya’sını lanetlemeyi sürdüreceğiz. Müslümanların söz konusu olduğunda bütün coğrafyalarda ABD, AB, BM ve diğer işbirlikçileri sağır pozisyonuna düşmekte ve bizatihi Müslümanlara yönelik yapılan zulmün destekçisi olmaktadırlar. Bunu hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız.

Tevhidi ilkelerimizle adaleti tesis etmek ve özgürlüğün kapılarını açmak için mücadelemiz arzın tamamında devam edecektir. Unutulmamalıdır ki bizler başarıyı ve taltifi sahte ilahlardan değil yalnızca Allah’tan bekleyen Müslümanlarız. Zillete boyun eğene yazıklar olsun! İzzete talip olanlara bin selam olsun!

İman edenlerin dostunun sadece Allah olduğunu bilerek siyasi duruşumuzu Rabbimizin istediği şekilde sürdürmeye devam edeceğimizi bütün dünyaya haykırarak, bugün olduğu gibi yarın da mazlumların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu Rabbimizin bize yüklediği şahitlik vazifesidir. Müslüman hiçbir zaman zulme sessiz kalamaz.

Bu vesileyle İhvan’a karşı gerçekleştirilen bu haksız, hukuksuz ve alçakça saldırıları, bir komediden farksız olan idam kararlarını, cuntanın baskı ve despotizmini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Mısır halkını ve Müslüman Kardeşler teşkilatını haklı davalarında sonuna kadar destekliyoruz.

Murat KOÇ

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

HABER:HAKAN KILIÇ

FOTOĞRAF:İRFAN TANRIVERDİ

HABERE YORUM KAT