1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Başsavcısı Abdullah İstifa Etti
Mısır Başsavcısı Abdullah İstifa Etti

Mısır Başsavcısı Abdullah İstifa Etti

Baskılara dayanamayan Mısır Başsavcısı Talat İbrahim Abdullah’ın, Yüksek Yargı Konseyi’ne istifasını sunduğu bildirildi.

19 Aralık 2012 Çarşamba 00:50A+A-

Baskılara dayanamayan Mısır Başsavcısı Talat İbrahim Abdullah’ın, Yüksek Yargı Konseyi’ne istifasını sunduğu bildirildi. Başsavcı İbrahim Abdullah’ın istifası, savcılık üyeleriyle yaptığı toplantının ardından yapılan basın açıklamasında duyuruldu.

Savcılık üyelerinden oluşan bir heyetin toplantıda başsavcının cumhurbaşkanlığı tarafından doğrudan göreve getirilmesine karşı çıkarak, istifasını sunmasını istediği ifade edildi. Heyet cumhurbaşkanlığının bu atamasını, savcılığın işlerine müdahale etmek olarak değerlendi.

Bu arada, savcılık üyelerinden oluşan heyet toplantı öncesi, Başsavcı Abdullah’ın göreve geliş şeklini protesto etmek üzere başkent Kahire’deki Yüksek Yargı Konseyi binasının önünde oturma eylemi düzenledi.

Protesto eylemine katılanlardan Başsavcı Yardımcısı Emir el-Eyyubi, Başsavcı Abdullah’ın görevini bırakana kadar eyleme devam edeceklerini belirttiklerini ve sonra başsavcıyla toplantı yaptıklarını ifade etti. Başsavcı Talat İbrahim Abdullah, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından 22 Kasım’da göreve getirilmişti.

Mübarek döneminde ise Mısır’da başsavcı, Yüksek Yargı Konseyi’nin belirlediği üç adayın arasından cumhurbaşkanı tarafından seçiliyordu. Cumhurbaşkanı Mursi’nin siyasi danışmanı ve Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan ise, yeni başsavcının ülkenin yeni anayasasına göre seçileceğini söyledi. Aryan, yaptığı açıklamada, Mursi’nin şu an söz konusu göreve yeni bir atama yapmayacağını, Yüksek Yargı Konseyi’nin yeni anayasa gereğince başsavcıyı seçeceğini ve Mursi’nin onayından sonra görevine başlayacağını belirtti.

Mursi Destekçileri Ve Karşıtları Arasında Çatışma

Öte yandan Mısır’da anayasa referandumunu protesto ve destek amaçlı ülke genelinde düzenlenen gösterilerde Cumhurbaşkanı Mursi destekçileri ve karşıtları arasında çıkan çatışmalarda en az 18 kişinin yaralandığı belirtildi. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT