1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Anayasası'nın 2 Maddesi Kabul Edildi
Mısır Anayasasının 2 Maddesi Kabul Edildi

Mısır Anayasası'nın 2 Maddesi Kabul Edildi

Mısır Şura Meclisi'nde yeni anayasa için oylama başladı, ilk iki madde firesiz, sonraki iki madde ise dört hayır oyuna karşılık kabul edildi

29 Kasım 2012 Perşembe 15:47A+A-

Abdullah Aydoğan Kalabalık/ Dünya Bülteni

Mısır Meclisi'nin alt kanadı Mısır Şura Meclisi'nde yeni anayasa için oylama başladı. Anayasa Komisyonunun ilk iki madde oylandı ve firesiz kabul edildi.

Başkan üzerinde anlaşılan maddeler dedi. Maddelerin ikincisi 'Devletin dini İslamdır
İslam Şeriatı Prensipleri Kanun koyucudur' hükmünü içeriyor.

Bu iki madde için hiç red çıkmadı

3. ve 4. maddeler de kabul edildi. 4. madde, 'El Ezher müstakildir, Mısır ve İslam dünyasında İslam dininin davetini yapar' hükmü ihtiva ediyor.

Mısır Anayasa Mahkemesi, kurucu meclisi dağıtıp dağıtmama konusundaki kararını Pazar günü vereceğini açıklamıştı. Meclis, muhtemel bir dağıtma kararı çıkmadan önce anayasayı tamamlayıp, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin onayına sunmak ve bir referandum tarihi açıklamak için zamana karşı yarışıyor.

Yaklaşık bir ay önce tamamlanan ve kamuoyuna değerlendirmeler için sunulan anayasa taslağı konusunda İslami hareketler ile seküler kesimler arasında bir takım analaşmazlıklar yaşanmıştı.

Kilise temsilcilerinin çekildiği Anayasa Komisyonu'nda Hıristiyanlar ve kadınlar konusunda bazı konularda anlaşmazlıklar olmuştu. "Kanun koyucusu İslam Şeriati prensipleridir" diyen Mısır eski anayasasının 2. Maddesi üzerinde de tartışmalar yaşanmış, El Ezher'in de çağrısı ile maddenin 1971 anayasasında olduğu gibi kalması konusunda fikir birliği sağlanmıştı.

Komisyonda özellikle ordunun konumu ile ilgili olarak da bazı tartışmalar var. Eski anayasaya göre siviller tarafından hiç bir şekilde tartışılması mümkün olmayan ordunun bütçesi yeni anayasaya göre tartışılabilecek.

Özellikle de Selefi akımların, dini kavramlara daha fazla vurgu yapmak istediği, Hıristiyanların ise daha fazla hak talep ettiği yeni anayasa konusunda esas maddeler üzerine anlaşmaya varılmıştı. 

HABERE YORUM KAT