1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MHP’den Başkanlık Sistemine Destek Yok
MHP’den Başkanlık Sistemine Destek Yok

MHP’den Başkanlık Sistemine Destek Yok

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Bizim AKP’ye desteğimiz terörle mücadele ile sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı yoktur" dedi.

24 Mayıs 2016 Salı 17:18A+A-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümete başkanlık sistemi konusunda destek vermeyeceklerini söyledi, "Bizim AKP’ye desteğimiz terörle mücadele ile sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı, zamanın şartlarına uygun olacak şekilde yoktur" dedi.

MHP lideri Bahçeli, haftalık grup toplantısında konuştu. Milli güvenliğin açık verdiğini ve ülke çıkarları etrafında bir araya gelinmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, "Çatışarak bir yere varamayız. Birbirimize girerek milli toparlanmayı sağlayamayız" dedi.

'Mahsurları çok'

"MHP’nin bu konularda yaklaşımı ve tutumu nettir" diyen genel başkan, "Bize göre mahsurları çok başkanlık sisteminin. Türkiye'nin ihtiyacı, var olanı etkin çalıştırmak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Ağustos 2015’te sistemin fiilen değiştiğini söylediğini anımsatan Bahçeli, "Dayanak olarak da milletçe seçildiğini gösterdi. Kendi içinde tutarlı olsa da Erdoğan'ın görüşü. Kahramanlıklarla dolu geçmişe sahip bir sistemi değiştirmek doğru değil" diye konuştu.

Bahçeli şöyle devam etti:

"MHP olarak milli çıkarlarda uzlaşmaya her zaman varız. Eksiklikleri gidermeye, tahribatları onarmaya kararlıyız. Ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz ne de isteğimiz vardır. Bunun aksine bizi zorlamaya kimse tevessül etmemeli.

Türkiye’nin lehine olacak her samimi öneriye açık olduk, gereğini yaptık. Acil çözüm bekleyen alanlara çekinmeden, kim ne der çelişkisine kapılmadan müdahil olduğumuz vakadır."

"Kısır tartışmalar..."

Cumhurbaşkanlığını halkın seçmesi, sınır ötesi tezkeresi, yabancılara toprak satışı ve AK Parti'ye kapatma davaları gibi kritik konularda milletin çıkarını gözettiklerini söyleyen Bahçeli, "Çözüm bekleyen sorunlar dururken kısır tartışmaların geleceğimizi ateşe atmasına izin veremeyiz" dedi.

Bahçeli, "Bizden partili cumhurbaşkanlığı konusunda iyimser adım isteniyor. MHP sistem tartışmalarının ciddi badirelere yol açacağını görüyor. Partili cumhurbaşkanlığının ileride aşırı bedellere mal olacağı bellidir" diye devam etti.

MHP lideri, "Yol yapılıyor, güzel. Köprü yapılıyor, tamam. Havalimanı, hızlı tren, hepsi güzel. Fakat milletimiz hâlâ aç, hâlâ işsiz, hâlâ gelirsiz. Türkiye huzura ulaşacaksa tek çare başkanlık mı? Türkiye uzaya mekik gönderdi de buna parlamenter sistem mi engel oldu" diye devam etti.

'Başkanlık sistemi algı oyunu'

"Türkiye çağ atlayacaksa bunun anahtarı başkanlık sistemi mi? Kuvvetin yegane ilacı başkanlık sisteminde mi?" diye soran Bahçeli, "Bu nasıl propaganda, nasıl algı oyunu?Çift başlılık bitsin, Türkiye kazansın diyorlar. Buna itirazımız yok ama parlamenter sistemin revizesi ile de yapılabilir" diye konuştu.

Bahçeli, "Başkanlık sisteminin doğası gereği yasama ve yürütmede ortaya çıkacak çift başlılık, emin olun bu günleri mumla aratacaktır" dedi, ABD'de yaşanan yürütme krizlerini örnek gösterdi.

"Yeni hükümetin önce terörün kökünü kazıması, Türkiye’nin belini doğrultması tavsiyemizdir" diyen Bahçeli, "Bu olursa MHP destek olacaktır, hükümet korkmasın. Doğruda yanındayız, yanlışta karşısındayız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT