1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MHP ‘Seçim İttifakı Modeli’ni Önerdi
MHP ‘Seçim İttifakı Modeli’ni Önerdi

MHP ‘Seçim İttifakı Modeli’ni Önerdi

MHP lideri Bahçeli, her partinin kurumsal kimliğini koruyarak seçime girebileceği bir ittifak modeli önerdi.

25 Kasım 2017 Cumartesi 11:34A+A-

MHP lideri Bahçeli, her partinin kurumsal kimliğini koruyarak seçime girebileceği bir ittifak modeli önerdi: İttifakı öngören yaklaşımlar varsa yasal zemine oturtulmalı. Partilerin tüzel kişilikleri ve verilen oylar ittifak içerisinde bölünmek üzere bir ittifak çatısı isminde buluşmakla halledilebilir.

MHP lideri Devlet Bahçeli, açılış ve temel atma törenleri için önceki gün gittiği Manisa’dan dönüşte bir grup gazeteci ile sohbet etti, sorulara şu cevapları verdi: (İttifak tartışmaları konusunda) 1991’de Islahatçı Demokrasi Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Refah Partisi ittifak yapmıştır. Hal böyle olunca, eğer bu konu Türkiye’de tartışılıyor ise, ittifak yapılmasını öngören yaklaşımlar çoğunluk kazanıyorsa, o zaman bunu yasal zemine oturtmakta yarar var.

Yasal zemin nasıl olmalıdır, bunu daha evvelden de ifade ettim. Siyasi partiler girmeli, ama ittifak yapılacak ise böyle bir düşünceye sahip olan birden fazla parti bir araya gelerek, bir ittifak düşüncesine sahipler ise o partilerin tüzel kişilikleri ve partilere verilen oylar ittifak içerisinde bölünmek üzere bir ittifak çatısı ismi üzerinde buluşmakla o halledilebilir.

PARTİ OYLARI BELLİ OLSUN

Yani şu A partisi, bu B partisi. C ittifak partisi. Altına da, onun yanında F ve E partileri. O zaman buraya, A’ya bir mühür vuracaksınız. İkincisine B’ye bir mühür vuracaksınız. C’ye vuracaksınız ama hangi partiden birisi olarak ittifaka katılmışsa oradaki E partisinin mührünü de vurman lazım. O zaman E ile F’nin mühürleri toplamı C’yi oluşturur. C’nin çıkaracağı milletvekilinin kendi arasındaki dağılımı da E ve F partilerinin milletvekili sayısı olur. Dolayısıyla onlar da Meclis’te temsil edilir. Eğer barajı aşmış bir rakamı oluşturmuşlarsa, Hazine’den yardım alma gibi bir durum da oluşmuş olur. Bunlar tartışılsın diye söylüyoruz.

TEMSİLE İMKAN VERİLMELİ

Bunun dışında ittifakı yapmadan yüzde 10 barajını aşabilmek açısından, o zaman da HDP ve ondan evvelki başka parti, bağımsız adaylar zincirlemesiyle konuyu aştı. Bağımsız adayları seçti, Meclis’e geldi. Bu deneyimlerden Türk siyaseti bir sonuç çıkarmalı, istikrar sağlamalı. Siyasi partilerin Meclis’te temsil edilmelerine imkan verilmeli, bir çözüm yolu bulunmalı.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT