1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Merkezi Ezan Sistemi Geri mi Geliyor
Merkezi Ezan Sistemi Geri mi Geliyor

Merkezi Ezan Sistemi Geri mi Geliyor

28 Şubat dönemi dayatmalarından olan merkezi ezan sisteminin Diyarbakır'da uygulanması için çalışmalara başlandı.

15 Kasım 2018 Perşembe 00:18A+A-

Askeri vesayetin öncülüğünde yargı, bürokrasi, medya ve sermaye bileşenlerinin kirli ittifakıyla İslam'ı ve onun yaşamdaki pratiklerini hedef alan 28 Şubat süreci Türkiye tarihinde kara bir leke olarak dururken, söz konusu dönemin dayatma ve uygulamalarından olan merkezi ezan sistemi tekrar uygulanmak isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz, ırkçılık kokan "Öğrenci andı"nın tartışıldığı bir televizyon programında ezanın Arapça okunmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Bu durum, "Türkçe ezan zulmünü getiren CHP zihniyeti bir kez daha hortladı." şeklinde tepkilere neden olmuştu.

Yılmaz'ın açıklamasına tepkiler sürerken, 28 Şubat sürecinin dayatmalarından olan merkezi ezan sistemi tekrar gündeme geldi.

Türkiye genelinde uygulanmak istenen merkezi ezan sistemine geçmek için Diyarbakır il merkezinde bazı camilerde hazırlıklar yapıldığı öğrenildi. Bunun için bazı camilerde ezan, merkezi sistemle okunmaya başlandı.

Edinilen bilgilere göre, teknik sorunların giderilmesinin ardından ilerleyen günlerde kentin genelinde merkezi ezan sistemine geçilecek.

Hatırlanacağı üzere, merkezi vaaz ve ezan sisteminin başlaması 20 yıl kadar önceye dayanır. 28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu toplantısı kararlarla başlayan merkezi ezan sistemi, Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği 2012-2016 Stratejik Plan çerçevesinde merkezi vaaz ve ezan sisteminden, kademeli olarak yerinde vaaz ve ezan uygulamasına geçilmişti. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

HABERE YORUM KAT

5 Yorum