1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Merkel: Yunanistan'ı Tek Başına Bırakamayız
Merkel: Yunanistan'ı Tek Başına Bırakamayız

Merkel: Yunanistan'ı Tek Başına Bırakamayız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “mülteci krizi” konusunda Yunanistan'ın tek başına bırakılıp kaosa sürüklenmesine Avrupa Birliği (AB) olarak izin veremeyeceklerini söyledi.

29 Şubat 2016 Pazartesi 13:15A+A-

Mültecilerin Yunanistan üzerinden diğer AB ülkelerine geçişi nedeniyle bazı Balkan ülkeleri ile Avusturya, doğu sınırlarında kısıtlamalar yapma kararı almıştı.

ARD televizyon kanalına konuşan Merkel ise Yunanistan'la yaşanan “borç krizi” dönemini hatırlatarak, “Geçen yıl tüm AB ülkeleri, Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutmak için onca çaba harcadı. O savaşı Yunanistan'ın mülteci krizi karşısında çökmesi için mi verdik?” diye sordu.

Mülteciler için “açık kapı” politikasını savunmaya devam eden Merkel, “B planımız yok. Mülteci kotaları reddedilse de açık kapı politikası devam edecek.” dedi.

Avusturya ile Yunanistan Arasında Kriz

“Mülteci krizi”, Avusturya ile Yunanistan arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Avusturya'nın Atina yönetimini yeterince tedbir almamakla suçlaması üzerineYunanistan, Viyana büyükelçisini geçen hafta geri çekmişti.

Mülteci Kotaları Konusunda Anlaşma Yok

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile vardığı eylem planı anlaşması kapsamında, AB üyesi ülkelerin her yıl Türkiye'den belli sayıda mülteci alıp, üye ülkeler arasında belirlenen kotalara göre dağıtması öngörülüyor.

Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerce kabûl edilmesi gerekiyor.

7 Mart'ta Türkiye'nin de katılacağı bir AB zirvesinde mülteci kotaları teklifinin görüşülmesi planlanıyor.

Ancak zirve öncesinde Macaristan'dan teklif için referandum çıkışı gelmişti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci kotaları planını, AB zirvesinde onaylansa dahi halk oylamasına sunacağını söyledi.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT