1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Memleketimden Acayip Bir Irkçılık Manzarası'
'Memleketimden Acayip Bir Irkçılık Manzarası'

'Memleketimden Acayip Bir Irkçılık Manzarası'

Fatih'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye göç eden bir ailenin kızı ebolalı olabileceği şüphesiyle velilerin şikayeti üzerine okuldan atıldı.

20 Kasım 2014 Perşembe 13:30A+A-

Afrika’dan gelen siyahlara uygulanan ırkçılığın son bahanesi, Ebola virüsü oldu. Dokuz ay önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye göç eden bir ailenin 5 yaşındaki kızı Jeovanie Mbuyu Graciel, kayıt gününün akşamında, öğrenci velilerinin şikâyeti üzerine okuldan çıkarıldı.

Agos’tan Vartan Estukyan’ın haberine göre, Fatih’e bağlı Yedikule’deki Ali Suavi İlköğretim Okulu’na kaydettirilen Jeovanie; 1976’dan sonra ilk kez 2014’ün Mayıs ayında Batı Afrika’da etkisini gösteren, ancak Afrika’nın güneyindeki Kongo’da görülmeyen Ebola virüsü bahane edilerek okuldan çıkarıldı.

“Ya Ebola’lıysa?” şüphesiyle, öğrencilerin ailelerinin şikâyeti üzerine okuldan alınan küçük kız, İl Sağlık Müdürlüğü’nden “sağlam” raporu alması hâlinde, tekrar okula kayıt olabilecek. Ancak, babası Manas Nela, çocuğunun Kongo’da daha önce Türk okuluna gittiğini, az da olsa Türkçe anlayabildiğini, dolayısıyla yanında konuşulanlardan psikolojik olarak etkilendiğini söylüyor:

“Kızımızı kaydettirmek için okula gittiğimizde önce bize bir form verdiler, bir de 100 lira istediler. Formu doldurduk, bir süre sonra parayı vermek için okula tekrar gittiğimde bana, ‘Al bu formu, parayı da verme. Biliyorsun Ebola hastalığı var, bu çocuğu iyice muayene ettirin, yoksa biz bunu almıyoruz’ dediler. Dokuz aydır buradayız, Ebola ise dört aydır var. Biz bilmiyoruz ama kızımız Türkçe biliyor diye okula kaydettirdik, yanında konuşulanları anlayınca travma yaşadı. Sırf siyah olduğumuz için, önyargıyla kızımızı okula istemediler. Bize yalnızca insan muamelesi yapılmasını istiyoruz, hepsi bu.”

Kongolu aile, Yedikule’de rutubet içinde, elektriksiz, doğalgazsız, sobalı, tuvalet kapısı kapanmayan, metruk bir eve, ayda 1000 TL kira ödüyor. Tüberküloz hastası baba, çalışabilecek durumda değil, anne Wozakili Mbuyi Fifi ise yeni bir iş arıyor. Bunun sebebi ise işverenlerinin cinsel tacizleri.

Aile, Birleşmiş Milletler’in göçmen statüsünde bulunuyor. Bazı bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra Türkiye’den ayrılmayı planlıyor fakat bunun ne kadar süreceği bilinmiyor. (Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT