1. HABERLER

  2. HABER

  3. Medya Yalancı Şahitlerle Körükledi
Medya Yalancı Şahitlerle Körükledi

Medya Yalancı Şahitlerle Körükledi

Ahmet Atakan'ı gaz tabancasıyla vurduğunu söyleyen şahitler ve kesin bilgi olmamasına rağmen medya şiddeti körükledi.

12 Eylül 2013 Perşembe 14:17A+A-

Hatay'daki gerginlik sırasında bina çatısından düşerek yaşamını yitiren 22 yaşındaki Ahmet Atakan'ın ölümü yanlış ve maksatlı bilgilerle çarpıtıldı. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün başta olmak üzere medya kuruluşları, gazeteciler ve STK'lar Atakan'ın öldürüldüğünü 'gözleriyle görmüş gibi' anlatarak yalan paylaşıma ortak oldu. Görgü tanığı olduğunu iddia eden bazı kişiler, 'Düşmedi, başına gaz kapsülü geldi, akrep ezdi' şeklinde ifadeler kullanırken, Atakan'ın binadan düşüş videosunun ortaya çıkmasına rağmen 8 gazetenin hem videoyu hem de ön otopsi raporunu görmezden gelerek polisi suçlaması dikkat çekti.

GÖRMEZDEN GELDİLER

Atakan'ın ölümü sonrası ulusal basında çıkan haberler olaya ne denli yanlı bakıldığını ortaya koydu. Taraf başta olmak üzere Cumhuriyet, Aydınlık, Birgün, Evrensel, Özgür Gündem, Sözcü ve Yurt gibi gazeteler, Ahmet Atakan'ın 'başına gaz kapsülü isabet ederek yaşamını yitirdiğini' iddia etti ve güvenlik güçlerini suçladı. Taraf gazetesi olayı 'Herkes gördü Ahmet düşmedi' başlığıyla manşetine taşırken, 10 kişinin olayı gördüğünü ve polisin gaz kapsülüyle Atakan'ı vurduğunu yazdı. Cumhuriyet ise 'Uyanın Ahmet'i öldürdüler' manşetiyle olayı duyururken, Evrensel de haberi Ahmet'in babasının açıklamalarından verdi. Polis saldırılarında ölen 6'ncı kişi olarak Ahmet Atakan'ı işaret eden BirGün ise 'İşte sizin devlet' ifadelerini kullanırken, Aydınlık da sürmanşetten duyurduğu haberde 'Katil belli' söylemini kullandı. Bunun yanında Sözcü, 'İleri demokrasi bir can daha aldı' derken, Yurt gazetesi ise 'Polis vuruyor AKP koruyor' ifadelerini kullandı. Atakan'ın binadan düşüşünün görüldüğü yerel TV kaydına temkinli bir dille yaklaşan Hürriyet de, sokakta başka yaralı ya da ceset bulunmamasına rağmen 'Düşen Atakan mı?' diye sormayı tercih etti.

Spekülasyon çok, bilgi kirliliği var

Hatay'daki gösteriler sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın baba evinde taziyeler sürüyor. Burada bir açıklamada bulunan ağabeyi Süleyman Atakan, 'Akrep aracının kardeşimin cesedinin yanından geçtikten sonra halkın onu görmesi, akrebin onu vurduğu izlenimini yaratmış olsa gerek. Herkesin oraya hücum edip, 'akrep vurdu polis vurdu' şeklindeki söylemleri spekülasyona neden oldu, kaos ve çok farklı kirliliği var' dedi.

Bu nasıl tanıklık?

İnternet sitelerinde yer alan 'görgü tanıkları'nın ifadeleri, Ahmet Atakan'ın biber gazı kapsülü atılarak öldürüldüğü yönündeydi. Olayı gördüğünü söyleyen birçok kişi, düşüş görüntülerinin yayınlanmasıyla birlikte anlattıklarıyla 'Bu nasıl tanıklık!' dedirtti. Başta Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu ile CHP'li bazı vekiller olmak üzere birçok isim, Atakan'a önce biber gazı kapsülünün isabet ettiğini, daha sorna ise 'akrep' diye bilinen polis aracının çarptığını iddia etti.

RAPORU GÖRMEDİ

Ahmet Atakan'la ilgili bir dizi manipülasyona imza atan Hürriyet Daily News Yayın Yönetmeni Murat Yetkin ise uzmansız raporu öne çıkardı ve Adli Tıp'ı 'hükümetin' diye niteledi. Yetkin, Adli Tıp raporu açıklanmasına rağmen hiçbir geçerliliği olmayan ön incelemeye dayanarak Atakan'ın ölümünün sert bir cisimden kaynaklanan travma nedeniyle gerçekleştiğini iddia etti. Oysa önceki gün Hatay Devlet Hastanesi'nde naaşı incelediğini ifade eden Tabip Odası Başkanı Selim Matkap 'Gaz kapsülü de diyemeyiz. Taş da diyemeyiz' demişti. Adana Adli Tıp Kurumu'nu 'hükümetin adli tıp kurumu' olarak niteleyen Yetkin'in, hiçbir uzmanın bulunmadığı Antakya Devlet Hastanesi'ndeki incelemeyi esas alması dikkat çekti. 

Yeni Şafak

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT