1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Mavi Marmara Katliamının Faili Barak Yargılanacak
Mavi Marmara Katliamının Faili Barak Yargılanacak

Mavi Marmara Katliamının Faili Barak Yargılanacak

Ehud Barak'a Mavi Marmara saldırısının emrini vermesinden dolayı açılan davanın hayata geçirilmesi için tebligatı Barak’a ulaştırması gereken mahkeme, gizli bir ekip kurup MOSSAD ajanlarını atlattı.

22 Ekim 2015 Perşembe 09:47A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Gazze'deki İsrail ambargosunu başlatan ve Mavi Marmara katliamının sorumluları arasında bulunan eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'a uluslararası terörizm suçlamasıyla dava açıldı. Dava süreci Mavi Marmara saldırısında şehit olan Furkan Doğan'ın anne ve babasının verdiği vekaletle başladı. Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi'nin pazartesi günü aldığı kararın hayata geçirilmesi için dava tebligatının Ehud Barak'a ulaşması gerekiyordu. Barak'ın Kaliforniya'da bir konferansa katılacağını öğrenen mahkeme heyeti tebligatı Barak'a ulaştırmak için gizli bir operasyon kararı aldı.

EKİPLER KURULDU

Görevlilerden ekipler kuran mahkeme, tebligatı Barak'a nasıl ulaştırabileceğine yönelik planlar yaptı. Ekipteki görevliler arasında perçemli Yahudiler ile çocuklu kadınların da bulunduğu öğrenildi. Barak'ın içinde bulunduğu uçağın Kaliforniya'ya inmesiyle birlikte eski İsrail Başbakanı'nı göz hapsine alan ve adım adım takip eden tebligat ekipleri Barak'ı koruyan MOSSAD ajanlarını da atlatarak tebligatı sanığa ulaştırmanın yollarını denedi.

YAHUDİ GİBİ GÖRÜNDÜLER

Günün sonunda ekipten bir kadın Barak'ın korumalarına Yahudi olduğunu söyleyip eski Başbakanla görüşmek istediğini belirterek Barak'ın yanına ulaşmayı başardı. Tebligatı Barak'a uzatan görevli “Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi adına hakkınızda uluslararası terörizm, haksız yere adam öldürme, işkence ve kötü muamele suçlamalarıyla dava açıldığını bildiriyorum" diyerek davayı bildirdi.

JÜRİ ÖNÜNE ÇIKACAK

Barak'ın söz konusu tebligata dokunmasıyla birlikte hakkındaki uluslararası terörizm davası da resmen açılmış oldu. Mavi Marmara saldırısında şehit edilen 10 kişiden biri olan ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın katledilmesi suçlamasıyla hakkında dava açılan Barak jüri önünde yargılanacak.

ÜNLÜ YARGIÇ AVUKAT OLDU

ABD'deki Furkan Doğan davasını, “Sırp Kasabı" olarak bilinen ve Bosna'da binlerce kişinin ölümünden sorumlu eski Sırbistan Devlet Başkanı Miloseviç'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılayan savcı Prof. Sir Geoffrey Nice QC, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatı Rodney Dixon QC, ABD'li avukatlar Haydee Dijsktal ve Dan Stormer'dan oluşan avukat heyeti takip ediyor. Dava bugüne kadar İsrailli üst düzey bir isme açılmış ABD'deki ilk dava olup, ilk defa İsrailli bir Başbakan “uluslararası terörizm" suçu ile yargı önüne çıkarılacak.

Gıyabında tutuklanabilir

Davada Ehud Barak, hukuksuzca sivillere uluslararası sularda saldırarak ABD vatandaşı Furkan Doğan'ı kasten öldürmekten ve aynı zamanda, uluslararası terörizm suçu, işkence, kötü muamele, zalimane muamele, haksız gözaltı gibi suçlardan dolayı yargılanacak. Barak savunma yapmasa da tebligat eline ulaştırıldığı için gıyabında karar verilebilecek ve mahkeme Barak'ın malvarlığını dondurabilecek.

HABERE YORUM KAT