1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Marmara Üniversitesi'nde 15 Temmuz Konuşuldu
Marmara Üniversitesi'nde 15 Temmuz Konuşuldu

Marmara Üniversitesi'nde 15 Temmuz Konuşuldu

Marmara Üniversitesi Düşünce ve Hikmet Kulübü yılın ilk programında gazeteci Merve Şebnem Oruç ve Grup Yürüyüş ile 15 Temmuz ruhunu Marmara Üniversitesine taşıdı.

18 Ekim 2016 Salı 04:10A+A-

Sunuculuğunu Ömer Ekmen’in yaptığı program, Faruk Çelik'in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kur'an Tilavetinin ardından sözü alan Merve Şebnem Oruç, 15 Temmuz ruhunun üniversitelerde değerlendirilmesinin önemini vurgulayarak sözlerine başladı.

Oruç, FETÖ'cüler tarafından yapılmak istenen darbenin engellenmesinde geçmişte bu örgütün yapmış olduğu hataların önemli bir yer tuttuğunu belirterek bu hataları değerlendirdi. "Ergenekon ve Balyoz süreciyle Türkiye'nin acı geçmişi ile hesaplaşılması düşünülüyordu ancak daha sonra bu süreç ile kendilerine muhalif kesimleri bastırmak için kullanıldı."

MİT krizine değinen Oruç, o dönemde Suriye'de Muhaliflerin Kuseyr bölgesinin yarısını kaybettiğini, Gezi hareketlerinde ise bu bölgenin geri kalanını da kaybettiğini kaydederek Türkiye'de FETÖ eliyle yapılan yahut desteklenen hareketlerin İslam coğrafyasında ağır sonuçlara sebep olmasının Türkiye halkında bu örgüte karşı bir öfkenin ortaya çıkmasına vesile olduğunu söyledi.

17-25 Aralık vakası ile halkın FETÖ'ye güveninin kalmadığını belirten Oruç, örgütün işleyişine dair bilgiler verdi: "Bu örgütün en önemli özelliği kriptocu-takiyyeci olmasıdır. Bir yere sızıp fikirlerini empoze etmeye çalışıyorlardı. Bunu başaramadıkları zaman şiddete başvurma yoluna gittiler; Gezi hareketi bunun bariz örneğiydi. 

15 Temmuz, örgütün neler yapabileceğini ortaya koyan bir girişim oldu. Ancak bu girişimde bulunurken unuttukları bir şey vardı: Halk darbeye hazırdı. Halkın hazır hale gelmesinde örgütün payı da vardı, bizleri yavaş yavaş kendilerinden nefret ettirdiler."

Son Kale Türkiye

"Halkın verdiği reaksiyon, inanılmaz ve muazzamdı. Türkiye halkı 15 Temmuz'da darbeler tarihini değiştirdi. Tankların önünde durmak şöyle dursun üstüne çıkıp onları ele geçirdi" diyen Oruç, darbe gecesi diğer ülkelerden milyonlarca Müslümanın kalbinin bizimle olduğunu söyledi.

"İslam coğrafyalarının hemen her yanında Şiiler dışında kalan Müslümanların yok edilmesi üzerine tüm dünya bir araya gelmiş vaziyetteyken Türkiye bu Müslümanların umudu olmuştur." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Oruç'un konuşmasının ardından Düşünce ve Hikmet Kulübü tarafından kendisine Temmuz yayınlarından çıkan, Teksas’tan Hakikate Yolculuk ve Kısas-ı Enbiya kitapları, 28 şubat sürecini anlatan Derdest belgeseli ve kitabı, Temmuz ve Haksöz dergileri hediye edildi.

Konuşmanın ardından sahneyi Grup Yürüyüş aldı. Allahu Ekber, Esma, Ey Şehid, Halk Geliyor, Özgürlük Türküsü, Vur isimli eserleri seslendirdi. Konserde şair Ali Emre de "Bir İftitah Tekbiri Gibi" şiirini seslendirdi.

Haber: Ömer Ekmen
Fotoğraf: Hüseyin Demir

mrm1.jpgmrm2.jpgmrm3.jpgmrm4.jpgmrm5.jpgmrm6.jpg

HABERE YORUM KAT