1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Malili Askerler Halka Karşı Terör Estiriyor
Malili Askerler Halka Karşı Terör Estiriyor

Malili Askerler Halka Karşı Terör Estiriyor

Fransa'nın başını çektiği Mali işgalinde isyancıların çekildiği kuzeydeki bazı bölgelerden şiddet haberleri geliyor.

30 Ocak 2013 Çarşamba 06:43A+A-

Fransa'nın başını çektiği Mali işgalinde isyancıların çekildiği kuzeydeki bazı bölgelerden şiddet haberleri geliyor. Özellikle Diabali kentinde Mali askerleri, sakallı insanlara terörist muamelesi yapıyor ve sivilleri ulu orta dövüyor.

Mali'de Fransa'nın öncülüğünde gerçekleşen operasyonda insan hakkı ihlalleri de artmaya başladı. İlerleyişini sürdüren Fransa-Mali birliklerinin 21 Ocak'ta kontrolü ele geçirdiği Diabali'de halkın şiddet gördüğü ortaya çıktı. Uluslararası televizyon kanalı France 24'ün haberine göre, Malili askerler, Diabali'de yaşlı bir adamı 'sakal'ı olduğu gerekçesiyle dövdü. Gazetecilerin gözü önünde yaşanan olay sırasında komutanlardan birinin 'Fotoğraf çekmeyin, gidin buradan!' dediği de ifade edildi. Yaralı başı bandajla sarılan Aldjumati Traore adındaki Malili adam, 'Sokakta yürürken askerlerden biri kimliğimi sordu ve bana 'teröristsin' dedi ve öldüresiye dövdü. Sakalım ve açık tenim nedeniyle beni de isyancılardan (Tuareg) biri olarak gördüler. Allah kurtardı ellerinden' diye konuştu. Birçok insan hakları kuruluşu, Fransız askerleriyle birlikte operasyona katılan Mali ordusunun, ele geçirdiği kentlerde yasadışı infazlar yaptığını açıklamıştı.

Silahlı grupların çekilmesinden sonra, 1000 kadar Fransız askeri ile 200 Malili asker, Gao'nun ardından Timbuktu'ya girmişti. Ajanslarda, 'Azavad' bölgesindeki üçüncü önemli kent olan Kidal'in ise, Mali'den özerklik isteyen ve Ensaruddin hareketinden ayrılan isyancı Tuareg gruplarının eline geçtiği belirtildi.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplardan Ensaruddin hareketi lideri İyad el-Gali'nin ise, Fransız güçlerinin Mali'nin kuzeyindeki hedeflere savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıda yaralandığı bildirildi. 'Ebu'l-Fadl' lakaplı Gali'nin, Kidal şehrine düzenlenen hava saldırıları sırasında ayağına şarapnel isabet ettiği kaydedildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum